Optimization of multireservoir systems by genetic algorithm
Çok rezervuarlı sistemlerin genetik algoritma ile optimizasyonu
- Tez No: 181612
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER, YRD. DOÇ. DR. AYŞE BURCU ALTAN SAKARYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Optimizasyon, Rezervuarlar, Gerçek zamanlı, Genetic Algorithm, Optimization, Reservoirs, Real-time
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Rezervuarlar için optimal işletme politikasını belirlemek üzere optimizasyontekniklerinin uygulanması, su kaynakları planlaması ve yönetiminin önemli birkonusudur. Evrim teknikleriyle yönetilen genetik algoritma, bilimin çeşitlialanlarındaki optimizasyon problemlerini çözmek için gözde hale gelmiştir. Buaraştırmanın ana hedefi, genetik algoritmanın çoklu rezervuarların optimizasyonundauygulanabilirliğinin verimliliği ve yararlılığını keşfetmekti. Bu amaçla, bir bilgisayarkodu oluşturuldu ve bilinen global optimuma sahip olan bir referans problemaracılığıyla doğrulandı. Colorado Nehri Depolama Projesi'nde yer alan üç rezervuar,enerji maksimizasyonu için optimize edildi. Bunun yanında, güncel ve geçmişverilerin harmanını kullanan bir gerçek zamanlı yaklaşım önerildi. Elde edilensonuçlar, gerçek işletme verileriyle karşılaştırıldı ve genetik algoritmaların etkili,rekabet edebilir olduğu ve diğer geleneksel optimizasyon tekniklerine alternatif birteknik olarak kullanılabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Application of optimization techniques for determining the optimal operating policyfor reservoirs is a major title in water resources planning and management. Geneticalgorithms, ruled by evolution techniques, have become popular for solvingoptimization problems in diversified fields of science. The main aim of this researchwas to explore the efficiency and effectiveness of the applicability of geneticalgorithm in optimization of multi-reservoirs. A computer code has been constructedfor this purpose and verified by means of a reference problem with a known globaloptimum. Three reservoirs in the Colorado River Storage Project were optimized formaximization of energy production. Besides, a real-time approach utilizing a blendof online and a posteriori data was proposed. The results achieved were compared tothe real operational data and genetic algorithms were found to be effective,competitive and can be utilized as an alternative technique to other traditionaloptimization techniques.