Vanadyum katkısının MgB2 süperiletken sisteminin yapısal ve manyetik özellikleri üzerine etkisi
Effect Of Vanadium Dope To Structural And Magnetic Properties Of MgB2 Superconductor System
- Tez No: 181631
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL İBRAHİM ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, MgB2, kritik akım yoğunluğu, paramanyetizma, :diamanyetizma.i, Superconductivity, MgB2 superconductor, critical current density, paramagnetism, diamagnetism.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada MgB2 sistemine (MgB2)2-xVx formunda vanadyum katkılanarakhazırlanan bileşiklerin yapısal ve manyetik özellikleri incelenmiştir.Örnekler katıhal reaksiyon yöntemiyle argon atmosferinde hazırlanmıştır. Örneklerinyapısal karakterizasyonu XRD ve SEM ölçümleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Manyetiközellikleri ise M-T ve M-H ölçümleri ile belirlenmiştir.XRD sonuçları, vanadyumun yapı içerisinde MgB2'ye bağlanmadığını, bulk yapıiçerisinde ya vanadyum olarak ya da VB veya V1.54B50 şeklinde safsızlık fazı olarak kaldığınıgöstermiştir.Örneklerin SEM ölçümleri, MgB2'nin tanecikli yapısının elde edildiğini göstermiştir.Yapıda belirli bir yönelim gözlenmemiş fakat taneciklerin sıkı bağlı olduğu ve porozitenindüşük seviyede olduğu belirlenmiştir. M-H ölçümleri ise vanadyum katkı oranının artmasıylagram başına diamanyetik sinyalde azalma göstermiştir. En yüksek Jc değeri 8 105 A/cm2olarak bulunmuştur.M-T ölçümlerinde ise örneklerin kritik sıcaklığı 40K olarak belirlenmiştir. Ayrıca,x=0.4 ve x=0.7 vanadyum katkılı örneklerin M-T ölçümlerinde pozitif manyetizasyon yaniparamanyetik katkı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, structural and magnetic properties of compounds, which prepared bydoping Vanadium in form of (MgB2)2-xVx to MgB2, system were investigated..Samples were prepared with solid state reaction method in argon atmosphere.Structural characterization of samples was carried out by XRD and SEM measurements.Magnetic properties were determined by M-H and M-T measurements.XRD results showed that vanadium could not bind to MgB2 but remained in bulkstructure as vanadium or as inpurity phase in the form of VB or V1.54B50.SEM measurement of samples showed that granular structure of MgB2. The definitealign in the crystal structure was not observed but it was determined as granules which weretightly bonded and porosity was at low level. In M-H measurements diamagnetic signal pergrams which was decreased with the increasing ratio of vanadium dope. The highest Jc wasdetermined 8.4 105 A/cm5 in our samples.Critical temperature of samples were determined at 40K in the M-T measurements.Also positive magnetization means paramagnetic contribution was observed in M-Tmeasurements at x=0.4 and x=0.7 in the vanadium doped samples.