Er:YAG laser tekniği ile diş sert dokusunda kavite oluşturulmasına ilişkin çalışma şartlarının incelenmesi ve optimal parametrelerin tayini
Investigation of working parameters for cavity preperation on dental hard tissues by using er:YAG laser technique and determination of optimal parameters
  1. Tez No: 181671
  2. Yazar: YAHYA GÖKNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİL TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Er:YAG, Laser, Diş, Sert Doku, Kavite, Er:YAG, Laser, Teeth, Hard Tissue, Cavity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enerji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Laser yaygın kullanımı olan bir cihaz olup, farklı amaçlara hizmet verebilmektedir.Günümüzde çeşitli laser tipleri bulunmaktadır. Bunlardan; Er:YAG laserler dişhekimliğinde yaygın kullanımı olan bir laser türü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu YüksekLisans Tezinde, diş hekimliğinde, diş dokularında çürük temizlemek ve dokuşekillendirmesi amacıyla kullanılan halen uygulamadaki gelişkin ve ileri tekniklerden biriolan Er:Yag laserle diş sert dokusundaki kavite açılmasına ilişkin bir çalışma yapılarak,uygulama için önemli olan parametrelerin tekniğe etkisi deneysel olarak incelenmeyeçalışılmıştır. Bu amaçla, farklı kurumların imkanları kullanılarak bir dizi deneyyapılmıştır. Er: YAG laser tekniğine ilişkin olarak, kullanılan laser cihazı için, başlıca ikiönemli uygulama parametresi söz konusu olmaktadır. Bunlar; uygulanan enerji ve frekansparametreleridir. Bu çalışmada, 10 farklı enerji ve 4 farklı frekans değeri ile çalışılmıştır.Bu parametrelerin Er:Yag laser tekniğine etkisine ilişkin deneyler titizliklegerçeklenmiştir. Er:YAG Laser cihazı olarak VersaWave Er:YAG 2940 Laser, fantomolarak sağlıklı diş dokusu ve ölçümleme için ise NewTom Volumetrik Tomografi cihazıkullanılmıştır. Yapılan çalışmalarla çeşitli frekans ve enerji seviyelerine karşın sağlıklı dişdokusunda açılan kavitelerin derinlik ve çapları tespit edilmiştir. Bu değerlerindeğerlendirilmesi yapılacak ve karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve deneysel verilerdenhareketle optimal çalışma şartları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Laser is an widely use equipment, can serve for diffferent purposes. Today, different types of lasers isavailable Among those; Er:YAG lasers is a widely used type of lasers for dentistry. In this thesis, for dentalapplications, still one of the high end techniques, the Er:YAG laser which can be used for caries removaland tissue recountering, is used for our study regarding the cavity preparation in dental hard tissues in orderto evaluate the effects of the technique on the optimum parameters experimentally. Regarding this, a seriesof experiments planned with the use of the opportunities of several comapies. For the Er: YAG laserteknique, for the laser equipmnet used, two important parameter is evaluated. Those are; applied energy andthe frequency parameters. In this study, 10 different energy and 4 different frequency is studied. Theexperiments regarding the efficacy of the parametres on the Er:YAG technique is done with fussiness.VersaWave Er:YAG 2940 Laser as Er:YAG equipment, healty teeth tissue as phantom and for themeasurements NewTom Volumetric Tomografy equipment is used. With the study different the cavitydepth and the diameter are established for different frequency and the energy levels. These measurementswill be evaluated and searhed for the comparison and with the outcomes the optimal working parameterswill be established.