Ticari paket programların deprem yönetmeliği açısından karşılaştırılması
Comparison of three design software for rc buildings in according to turkish seismic code (1998)
- Tez No: 181703
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KUYUCULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depreme Dayanıklı Betonarme Binalar, Bilgisayar Destekli BetonarmeTasarım, Yazılım, destatik, Probina, Sta4cad, Earthquake Resistant RC Buildings, Computer Aided RC Design, Software, Turkish Seismic Code ( 1998 ), destatik, Probina ve Sta4cad
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Altı örnek betonarme bina tasarımı için, destatik V.5.493, Probina V.14-sp2 ve Sta4cadV.12 yazılımlarının sonuçları, birbiriyle karşılaştırıldı. Bu üç yazılımın, ABYYHY ( 1998 )'euygunluğu da sorgulandı. Farkı hemen görmek üzere, sadece öz yükü ve deprem yükü ilezorlanan basit örnekler seçildi.Yapı ağırlığı, taban kesme kuvveti, kat deprem yükleri, deprem yükü altında çatıdeplasmanı, perde momentleri toplamının toplam devirici momente oranı, zemin gerilmelerive bazı elemanların kesit tesirleri ile donatı ve beton metrajları karşılaştırıldı. Önemlisayılabilecek farklar görüldü. Bu farklılıklar, hem yük hem de eleman modellemekabullerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.Türkiyedeki betonarme bina statik projelerinin neredeyse tamamı, bugün bu üç paketyazılım ( destatik, Probina ve Sta4cad ) ile üretilmektedir. Yapısal modelleme, yapısal modelinanalizi-kesit hesabı, TS 500 ve ABYYHY kontrolleri için, böyle bir yazılımın kullanılması,günümüzde artık şarttır. Bu üç statik-betonarme tasarım yazılımın çizim modülleri, çizimyükünü - işini de çok azaltmaktadır. Fakat bu üç yazılım, bire bir aynı sonuçlarıvermemektedir.Bu yazılımlara nasıl lisans verildiği ( hangi ortak-standart test probleminin çözüldüğü-hataoranının ne olduğu ) belli değildir. Her yazılım firması, kendi değerlerini - referanslarını, %100 doğru olarak göstermektedir. Halbuki değişik versiyonların sonuçları arasında bile, ciddifarklılıklar bulunmaktadır ( yazılım önce satılmakta, hataları sonra ayıklanmaktadır ). Bukonuda yapılan araştırmalar da çok yetersizdir. Bakanlık ( veya MO ), hiç değilse ilgilileriuyarmak üzere, bu yazılım denetimini ( sonuçların farkını ), belli aralıklarla gündemegetirmelidir.
Özet (Çeviri)
Today almost all rc buildings in Turkey are designed and analyzed by means of three (Idestatic, Probina and Sta4cad ) software. Outputs of these software are compared to eachother and checked whether they conform with the Turkish Seismic Code ( 1998 ) or not. Sixsimple rc design cases ( subjected dead load and earthquake forces only ) are considered to showpossible primary discrepancies.Total weight, base shear force, earthquake force of each story, roof drift under seismiceffects, ratio of total bending moment of shear walls to overturning moment, soil stresses andsection properties of certain structural elements are found by means of three software andcompared to each other. Significant differences are observed between them. Simplifyingassumptions for loads and models of structural elements causes these primary significantdifferences, since they are not the same for each program.Unfortunately these commercial special purpose software have not been run for astandard ( the test ) design case in any way. Each developer firm presents its own referencesindividually ( but not clearly ). Besides quite different output values can be computed bymeans of different versions of each program involved. Test runs of the most recent versions ofthese software must be periodically announced by a referee committee, to compare outputsobtained and to show discrepancies, if any.