Samsun konverter curuf flotasyonu artıklarından amonyak liçi ile bakır kazanımı araştırmaları
Copper recovery from the samsun converter slag flotation tailings by ammonium leaching
- Tez No: 181748
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET CANBAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Konverter curuf, Liçing, Kavurma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma kapsamında, konverter curuf flotasyon artıklarının amonyakliçingi incelenmiştir. Deneylerde kullanılan malzemeler Karadeniz bakırşletmelerinden sağlanmıştır. Liçing çalışmaları iki adımda gerçekleştirilmiştir.Birinci adımda, atıklara amonyak liçingi karışımı 5M NH4OH ve0,3M (NH4)2CO3 uygulanmıştır. Liçing süresi, katı/sıvı oranı, sıcaklığın,karıştırma hızı ve tane boyu parametreleri incelenmiştir. kinci adımda isenumune kavrulmaya tabi tutulmuş ve elde edilen kavurma ürününe yine aynıamonyak liçingi karışımı 5M NH4OH ve 0,3M (NH4)2CO3 uygulanmıştır.Çalışmaların sonucunda %1,69 Cu içeren artıklardan, amonyak liçiuygulanmasıyla bakır, %41,42 oranında çözündürülmüştür. Kavrulmuş ürünlerinsu liçingi ile bakır kazanma verimi %25,74, amonyak ile liçinginde ise % 49,70olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, ammonium leaching of converter slag flotation tailingswas investigated. Materials which were used in the experiments weresupplied from the Blacksea Copper Work. Leaching was done by two step. Atthe first step, ammonium leaching mixture 5M NH4OH and 0,3M (NH4)2CO3was applied to the tailings. Effects of leaching time, solid/liquid ratio,temperature, stirring speed and particle size was investigated. At the secondstep sample was roasted and the same ammonium leaching mixture5M NH4OH and 0,3 M (NH4)2CO3 was applied to this roasted product.At the end of study, by the ammonium leaching %41,42 was solvedfrom the tailings which were contain %1,69 Cu. Copper recovery fromroasted product is reached %25,74 and % 49,70 by water leaching andammonium leaching respectively.KEY WORDS: Copper, Converter Slag, Leaching, Roasting