İşhan (Yusufeli-Artvin) dolayındaki titonik fasiyesteki kireçtaşlarının stratigrafisi
Stratigraphy of tithonic limestones in the İşhan (Yusufeli-Artvin) region
  1. Tez No: 181749
  2. Yazar: AYLİN SİNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Artvin(Yusufeli-İùhan köyü), Titonik fasiyes, Stratigrafi, Artvin (Yusufeli-Ishan), Tithonic facies, Stratigraphi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalıùma, Artvin ili Yusufeli ilçesi İùhan köyü güneybatısında yer alan ve 1/25.000 ölçekli,Tortum G47-a3 paftasının güneydoğusu ile Tortum G47-b4 paftasının güneybatısını kapsayan bölgedeyüzeyleyen Titonik fasiyesteki kireçtaùlarının biyostratigrafik incelemesi amacıyla yapılmıùtır. Bununiçin en çok yararlandığımız mikropaleontolojik veriler, sedimantolojik, petrografik ve tektonik verilerledesteklenmiùtir.Amaca yönelik olarak ilkin, yörede yüzeyleyen Titonik fasiyeste geliùmiù, ince-orta tabakalı,killi, Calpionellid içeren pelajik kireçtaùlarından iki adet ölçülü stratigrafi kesiti (ÖSK) alınmıùtır. İncekesitleri yapılarak petrografik ve paleontolojik açılardan, rezidüel analizleri yapılarak da sedimantolojikaçıdan incelenmiùtir. Bu incelemeler sonucunda elde edilen bulgular ıùığında Üst Jura (Titoniyen)- AltKretase (Berriyasiyen-Valanjiniyen) yaù konağında çökeldiği saptanan bu birimin stratigrafik özellikleriortaya çıkarılmaya çalıùılmıùtır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out on the limestones of Tithonic facies in the Southwest of Tortum G47-b4quadrangle and southeast of Tortum G47-a3 quadrangle, which is located at the southeast of Ishanvillage, yusufeli Town(Artvin). Micropaleontological data have been supported with sedimantologic,petrographic and tectonic data.Firstly, two stratigraphical sections were measured from thin- medium bedded, calyey pelagiclimestones with Calpionellid which is composed of Tithonic fasiyes direction of aim. Thin section forpaleontologic and petrographic studies and residual analysis for sedimantologic investigations weredone. On the light of this data, the stratigraphic featres of this unit aged Upper Jurassic (Titonian)-Lower Cretaceous (Berriasian-Valanginian) have been studied.