Recovery of copper and zine from copper converter flue dust
Bakır konverteri baca tozlarından bakır ve çinkonun geri kazanımı
  1. Tez No: 82602
  2. Yazar: EMRAH GERÇEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bakır, konverter, baca tozu, liç, çinko iv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz BAKIR KONVERTERI BACA TOZLARINDAN BAKIR VE ÇİNKONUN GERİ KAZANIMI Gerçeker, Emrah Y. L. D., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet GEVECİ Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA Eylül 1999, 77 sayfa Karadeniz Bakır İşletmeleri' nin Samsun İzabe Tesisleri baca gazlarının içinde mevcut tozlar önemli problemlere neden olmaktadır. Flaş izabe firm baca tozlan geri basınç oluşturularak silolarda toplanmakta ve tekrar firma verilmektedir. Konverter baca tozlan ise dışarıda stoklanarak zaman zaman firma verildiği için çevre kirliliğine sebep vermektedir. Bu çalışmada konverter baca tozu içinde bulunan bakır, çinko gibi demir dışı metallerin geri kazammı için hidrometalurjik yöntemler tanımlanmıştır. Bu işlem, konverter bakır tozlarının kavrulması ve sülfırik asit solüsyonunda liç edilmesini içermektedir. Deneyler sırasında, optimum kavrulma süresi ve sıcaklığı belirlenmiştir. Sülfirik asit konsatrasyonu, liç süresi ve sıcaklığı, katı-sıvı oram liç deneyleri sırasında araştırılan parametrelerdir. Kimyasal analiz yöntemiyle solüsyondaki bakır ve çinko miktarlan belirlenmiştir. Analiz sonuçlanna göre, tozun içerdiği bakır ve çinkonun tamamı çözeltiye almak mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF COPPER AND ZINC FROM COPPER CONVERTER FLUE DUST Gerçeker, Emrah M.S., in Department of Metallurgical and Material Science Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet Geveci Co-Supervisor : Prof. Dr. Yavuz Topkaya September 1999, 77 pages Flue dusts in flue gases cause important problems in Black Sea Copper Works' Samsun Smelter Plant. Flash furnace flue dust is collected in silos by developing a back pressure and feed back to furnace. On the other hand converter flue dust is stored, charged to the furnace and then cause environmental pollution. In this study, to recover non-ferrous metals such as copper and zinc from copper converter flue dust, pyrometallurgical and hydrometallurgical methods are defined. The process includes roasting of flue dust and subsequent leaching in sulfuric acid solution. Metal sulfides have to be converted into metal oxides in order to take them into solution. During experiments, firstly, the optimum roasting duration and temperature were determined. The parameters studied during leaching experiments were sulfuric acid concentration, duration, temperature and solid to liquid ratio. Copper and zinc content of the leaching solution were determined by chemical analysis. The results of the analysis show that all of the copper and zinc could be taken into solution. Keywords : copper, converter, flue dust, leaching, zinc 111