Satranç hamlelerini gerçekleştiren, bilgisayar destekli robot düzeneğinin tasarımı ve gerçeklenmesi
Designing of computer aided robot system realizing chess moves
- Tez No: 181977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robot, DA Motoru, Adım Motoru, PIC16F877, Seri İletişim, Robot, DC Motor, Step Motor, PIC16F877, Serial Communication
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasında, satranç hamlelerini gerçekleştiren bilgisayar destekli bir robotdüzeneği gerçekleştirilmiştir.Robotun bilgisayar yardımıyla hamleleri yapabilmesi için Delphi 7.0 programlamadili ile bir ara yüz oluşturulmuştur. Bu ara yüz sayesinde karşılıklı olarak iki kullanıcıtarafından yapılan satranç hamleleri tasarlanan robot düzeneği ile gerçekleştirilmektedir.Robotun bilgisayar ile iletişimi seri port üzerinden ve PIC16F877 ile yapılmıştır.Bunun için PIC' in seri iletişim özelliği kullanılmıştır. Böylece bilgisayardan seri olarakgönderilen konum bilgileri PIC tarafından işlenerek satranç tahtası üzerindeki taşlarınhareketleri gerçekleştirilmiştir.Robotun kartezyen koordinatlardaki hareketi için 2 adet adım motoru ve 1 adet DAmotoru kullanılmıştır. Adım motorları ve DA motorunun denetimi gerekli entegreler vePIC yardımıyla yapılmıştır.Robotu denetleyen program ?PicBasic Pro? programlama dilinde yazılmıştır. PICprogramının derlenmesi için ?MicroCode Studio? programı kullanılmış ve derlenenprogram ?IC-Prog? programı kullanılarak PIC' e yüklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a computer aided robot system realizing chess-moves isrealized.For making the movements of robot with the help of computer, an interface isdeveloped with Delphi 7.0 programming language. Using this interface, chess-movesmade by reciprocal 2 users are realized with designed robot system.Robot?s communication with the computer is done by serial port and PIC16F877.For this reason PIC?s serial communication property is used. Thus the positioninformations sent serially from the computer processed by PIC, and then the moves ofchessmen on the chessboard are realized.Two step motors and one DC motor are used for the robot?s movements at cartesiancoordinate system. The control of step motors and DC motor is carried out with the helpof required integrated circuits and PIC.The computer programme controlling the robot is written at ?PicBasic Pro?programming language. ?MicroCode Studio? programme is used to compile PICprogramme and compiled programme is loaded to PIC by using ?IC-Prog? programme.