Çizgi izleyen gezgin bir robotun incelenmesi ve gerçeklenmesi
Investigation and realization of a line following mobile robot
  1. Tez No: 181978
  2. Yazar: YASİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robot, DC Motor, Algılayıcı, Mikrodenetleyici, Robot, DC motor, Sensor, Microcontroller
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında, bir platform üzerine çizilmiş olan çizgiyi, takip eden bir robotuygulaması yapılmıştır.İlk olarak robot tanımı ve tarihsel süreci hakkında bilgiler verilmiştir. Robotyapımında, bize yön gösterecek bazı bilgilere değinilmiştir. Bu alt başlıklar, robotunhareket mekanizmasını oluşturan DC motorlar ve piyasada kullanılan bazı sürücüentegreleri, algılama sistemini oluşturan algılayıcılar, karar verme sistemini oluşturanmikrodenetleyicilerdir.Bu bilgiler ışığında, siyah bir platform üzerindeki beyaz çizgiyi takip eden beştekerlekli bir robot gerçekleştirilmiştir.Robotu denetleyen program PICBASICPRO dilinde yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a robot application which follows a line drawn on a platform isdone .For the first time robot definition and information about its historical process isgiven. Some informations will help us to make on robot are mentioned. Theseinformations are studied at undermentioned subheadings: DC motors which makes themovement mechanization of robot and some driver integrated circuits, sensors whichmakes the transducer system and microcontroller which makes the decrement system .Using these informations, a five wheeled robot which follows the white line on ablack platform is realized.The software controlling the robot is written by using PICBASICPRO.