Yedi boyutlu ısıng modelinin creutz'celluar automaton'ında incelenmesi
Study of the seven-dimensional ising model on the creutz cellular automaton
  1. Tez No: 182015
  2. Yazar: DİNE ATİLLE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZİYA MERDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, İstatistik, Physics and Physics Engineering, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ising modeli, Cellular Automaton?lar, sonlu örgü ölçeklemeteorisi, kritik üsler, Ising model, cellular automata, finite-size scaling theory, critical exponents
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yedi-boyutlu Ising modelinin, doğrusal boyutu L=4,6,8 olan periyodik sınır şartlıhiperkübik örgülerde, sonsuz örgü kritik sıcaklığı yakınında ve beş ?bit?li demonlarkullanılarak Creutz ?Cellular Automaton?ında simülasyonu yapılmaktadır. Sonlu örgüölçekleme bağıntıları kullanılarak daha önceki çalışmada incelenmiş olan düzenparametresi ve manyetik alınganlığa ilave olarak, özısı ve Binder parametresinin sıcaklığabağlı değişimleri ile bu niceliklerin ölçeklenmiş değerlerinin ölçeklenmiş sıcaklığa bağlıdeğişimleri incelenip, bu nicelikler için teorinin öngördüğü ölçekleme bağıntılarıdoğrulanmıştır. Sonsuz örgü kritik sıcaklığı için manyetik alınganlık eğrilerinin kesişmenoktasından, sonsuz örgü kritik sıcaklığı için özısı eğrilerinin kesişme noktasından veBinder parametresi eğrilerinin kesişme noktasından sırasıyla Tcχ (∞) = 12.8709(32) ,TcC (∞) = 12.8744(64) ve Tc = 12.87(2) sıcaklık değerleri elde edilmiştir. Bu değerler dahaiiönceki çalışmada, manyetik alınganlığın sonlu örgülerdeki maksimumlarına karşılık gelensıcaklık değerlerinden elde edilen TC = 12.8700(42) değeri ile uyum içindedir. Özısı kritiküssü için elde edilen α = 0.011(76) değeri teorinin öngördüğü α =0 değeri ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
The seven-dimensional nearest-neighbor Ising model is simulated on the Creutz cellularautomaton by using five-bit demons and the finite-size lattices with the linear dimensionsL=4, 6, 8 . In addition to the order parameter and the magnetic susceptibility investigatedin the previous study, the temperature dependence of the specific heat and the Binderparameter and the plots of the corresponding scaled quantities are obtained. The finite-sizescaling relations predicted by the theory are verified. The temperature dependence andfinite-size scaling plots of the Binder parameter and the specific heat verify thetheoretically predicted expressions about the infinite lattice critical temperature. Theapproximate values for the critical temperature of the infinite lattice Tcχ (∞) = 12.8709(32) ,TcC (∞) = 12.8744(64) and Tc = 12.87(2) are obtained from the intersection points of themagnetic susceptibilities, the specific heat and the binder parameter curves, respectively.ivThey are in agreement with the more precise value of TC = 12.8700(42) . Obtained fromthe maxima of the magnetic susceptibilities, of the finite-size lattices in the previous study.The value obtained for the critical exponent of the specific heat α = 0.011(76) is also inagreement with α = 0 predicted by the theory.