Proposal of a new employee well-being model: Employee wholeness
Yeni bir çalışan mutluluğu/esenliği modeli: Çalışan bütünlüğü
- Tez No: 473348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA ÜNLER ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan mutluluğu, Çok boyutlu yapı, Performans, Kavram geliştirme, Employee well-being, Multi-dimensional construct, Performance, Construct development
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Pozitif psikoloji örgütsel yönetim alanında gün geçtikçe daha çok yer almaya başlayan bir yaklaşımdır. Çalışanın mutluluğu, özellikle performansına etkisi açısından, giderek odak noktası haline gelmektedir. Günümüzde çalışanların bağlılık seviyesini ölçümleme ve mutluluk/esenlik modelleri kullanılmaktadır. Ancak, varolan modeller çalışanın mutluluk/esenliğini açıklamakta ve performansına etkisini ortaya koymakta sınırlı kalmaktadır. Zira, bireylerin karmaşık ve farklı ihtiyaçlara sahip varlıklardır, dolayısıyla daha geniş, çok-boyutlu bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, geniş kapsamlı literature taraması ve saha araştırması sonucunda, yukarıda belirtilen ihtiyacı karşılama amacıyla, bütünsel bakış açıyla performansı açıklayan yeni bir çalışan mutluluğu/esenlik modeli önermektedir –çalışan bütünlüğü. Bu çalışma, varolan esenlik modellerinin ışığında, bütünsel ve bileşik bir esenlik yapının performansı, alt boyutlarının her birinin etkisine göre, daha fazla etki edeceğini varsaymaktadır. Önerilern araştırma soruları ve hipotezleri doğrulamak veya redetmek için, çalışma bir kaç adımdan geçmiştir –literatür taraması, odak grubu çalışmaları (nitel araştırma), anket uygulaması (nicel araştırma), ve istatistiksel analiz (yapısal eşitlik modeli ile -YEM). İlk aşamada –literatür taraması, performansı olumlu etkileyecek pozitif psikoloji ve iş-temelli 38 kavram toplanmıştır. Odak grubu çalışmalarıyla, performansı olumlu etkileyen 20 kavram belirlenmiştir. Belirlenen kavramları nitel araştırma yoluyla ölçümlemek adına, literatürden geçerliliği ve güvenirliği saptanmış ölçekler taranarak seçilmiştir. Ölçekleri bulunmayan kavramlar için araştırmacı soru maddeleri kurgulamıştır. Görünüş-geçerliliği, ve ardından ön-çalışma yapılarak (n=56), nicel araştırmanın ana bileşeni akent çalışması yürütülmüştür. Örneklem, hizmet sektöründe çalışan, Türk beyaz yakalı profesyonellerle sınırlandırılmıştır. Önerilen araştırma modelinin istatistiksel analiz kısmı SPSS kullanılarak ölçeğin güvenirlik testi ve keşfedici factor analizi, ardından AMOS kullanılarak YEM ile doğrulayıcı factor analizi içermektedir. Analiz sonuçlarına göre, çalışan mutluluğu/esenliği yedi boyutlu bileşik yapıyla açıklanmaktadır: kariyer başarısı, duygusal zeka, duygusal sermaye, bağlılık, genel yaşam tatmini, iş-yaşam dengesi, ve otantik işleyiş. Çalışanın mutluluğu/esenliğini en baskın açıklayan ve performansını etkileyen faktörler, sırasıyla işten ve işin yarattığı anlam ve amaç, motivasyon ve kendini yönetme becerisi, öz-yeterlik ve umut, işten ve çalışmadan duyulan haz, iş yasamından duyulan tatmin duygusu, denge, ve seçim özgürlüğü. Her bir boyut kendi başına performansı anlamlı etkilese de; boyutların bireysel etkisine kıyasla, önerilen bileşik yapı performansı göreceli olarak daha fazla etkilediği bulgulanmıştır. Mutluluk teorileri üzerine geniş kapsamlı araştırmayı içeren bu çalışmanın en büyük katkısı, çalışan mutluluğunun performansa olan etkisindeki farklılığı açıklayarak, geniş kapsamlı, ve yeni bir mutluluk ölçeği ortaya atmak olacaktır. Diğer bir katkısı ise, pozitif örgütsel yönetim uygulamalarının çalışan mutluluğu ve performansa etkisini vurgulamada işverenlere ve uzmanlara kolaylık/imkan sağlamasıdır. Sonuçlar, teorik ve yönetimsel çıkarımlar, ve araştırma önerileri sunularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a growing interest for positive psychology at organizational management. Well-being of employees has increasingly been a matter of focus, primarily for its impact on employees' work performance. Various models of well-being and measures for identifying employees' level of engagement are in practice. However, the available models are limited in explaining employee well-being, whereby predicting work performance. There is a need for a broader, multi-dimensional construct, as individuals are complex beings, with multifaceted needs. As a result of an extensive literature review and in-depth field research, present study has attempted to address this need, through proposing a new model of employee well-being with holistic perspective –i.e. employee wholeness that would predict employee work performance. At its attempt, with the guidance of previous well-being models, the study has assumed that a holistic composite construct of well-being, would relatively more strongly effect work performance, than the effect of its individual dimensions. In order to confirm or reject proposed research questions and hypotheses, the study has taken several research steps –literature review, focus group interviews (qualitative research), questionnaire administration (quantitative research), and statistical analysis (with SEM). At the first phase –literature review, it has gathered 38 positive psychology and work-related elements to predict performance. Within a series of focus group interview sessions, 20 out of 38 elements have been determined, as positively predicting work performance. Next, measurement scales for each element have been retrieved and selected from literature. In cases where reliable and valid scales were unavailable, the author has developed question items. Upon face-validity, and preliminary research (n=56), as part of quantitative research, questionnaire administration has taken place. Sample scope has been limited with Turkish white-collar professionals (n=576), working at the service sector. The statistical analysis of proposed research model, hence on, involved scale reliability check and exploratory factor analysis using SPSS, and confirmatory factor analysis with structural equation modeling (SEM) using AMOS. According to analysis results, employees' well-being is explained with a composite construct of seven dimensions: career success, emotional intelligence, psychological capital, engagement, general satisfaction, work-life balance, and authentic functioning. Among the dominant factors explaining employees' well-being, and predicting their work performance, are meaning and purpose one gets from work, motivation and self-management skills, self-efficacy and hope, enjoyment from work activities, satisfaction with work life, balance, and freedom of choice. While each dimension individually has significantly predicted work performance, the proposed composite construct has relatively had stronger effect on work performance, than the effect of its individual dimensions. First major contribution of this study is the proposal of a new well-being construct to predict employees' performance. Second, it offers the possibility to determine the significance of positive organizational management practices on employees' well-being and performance. Results, their theoretical and managerial implications, as well as limitations and future directions are discussed.