Bazı deforme hafif çekirdeklerin (a ~ 60) enerji seviye yoğunluk parametrelerinin belirlenmesinde kollektif band analizi
Collective band analysis for determined level density parameters of some deformed light nuclei in the mass region of a ~ 60
  1. Tez No: 182020
  2. Yazar: SAVAŞ SÖNMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF OKUDUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji seviye yoğunluk parametresi, kollektif uyarılma bandları, deforme hafif çekirdekler, Level density parameters, collective excitation bands, deformed light nuclei
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, bazı deforme hafif çekirdeklerin nükleer enerji seviye yoğunlukparametreleri uyarılmış enerji spektrumlarından yararlanılarak belirlenmiştir. İncelenendeforme hafif çekirdeklerin, uyarılma enerjisine bağlı olarak enerji seviye yoğunluğuparametreleri hesaplanırken, deforme ağır çekirdeklerde olduğu gibi enerji seviyelerinineş-aralıklı ve nükleonların kollektif hareketlerini dikkate alan bir model kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlar, diğer çalışmalarla karşılaştırılmış ve genel olarak s- dalgalı nötronrezonans verileri ile uyum içinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the nuclear energy level density parameters of some deformed lightnuclei have been determined by using the excitation energy spectrum of the interestnucleus. In calculation of energy level density parameters dependent upon excitationenergy of nuclei studied, a model was considered which relies on the fact that energy levelsof deformed light nuclei, just like those of deformed heavy nuclei, are equidistant andwhich relies on collective motions of their nucleons. The present calculation a parametershave been compared with those from other studies, and the obtained results are generally ingood agreement with those of the compiled values for s-wawe neutron resonance data.