İlaç ve membran yapımında kullanılan bazı aromatik bileşiklerin asitlik sabitlerinin potansiyometrik ve spektrofotometrik olarak tayini
Determination of protonation constants of some aromatic compounds which use drug and membran usage by potentiometry and spectrophotometry
- Tez No: 182021
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM NARİN, Y.DOÇ.DR. HAYATİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Potansiyometrik titrasyon, UV-Görünür, 2'-Bi(3-hidroksi-1, 4-naftakinon), 7-trihidroksiflavon (Baicalein), 5-benzentetrakarboksilikdianhidrit, Potentiometric titration, UV-Visible, 2?-Bi(3-hydroxy-1, 4-naphthoquinone), 7-trihydroxyflavone (Baicalein), 5-benzenetetracarboxylicdianhydride
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada üç ligandın farklı parametrelerdeki asitlik sabitleri hesaplanmıştır. 2,2'-Bi(3-hidroksi-1,4-naftakinon) (BHN), 5,6,7-trihidroksiflavon (Baicalein) insan yaşamındabüyük öneme sahip ligandlardır ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Diğer 1,2,4,5-benzentetrakarboksilikdianhidrit (PMDA) ligandı ise mikroelektronikte, uzayteknolojisinde ve otomotiv endüstrisinde kullanılmaktadır. Protonasyon sabitlerininhesaplanmasında potansiyometrik titrasyon ve UV-Görünür Bölge Spektrofotometrisi idealmetodlardır. Potansiyometrik titrasyon daha az zaman alıcı bir metoddur ancak yüksekpH'larda UV-Görünür Bölge Spektrofotometresi daha güvenli sonuçlar vermektedir. Bunedenle iki ayrı metod kullanılmıştır ve sonuçlar birbiri ile karşılaştırılmıştır. BHN'ninNaOH/NaCl ile yapılan titrasyonları sonucunda asitlik sabitleri pKa1, pKa2 and pKa3potansiyometrik titrasyonla sırasıyla 6.099, 9.671, 10.510 olarak bulunmuştur. UV-Görünür Bölge Spektrofotometrisi ile sonuçlar 6.019, 9.886 ve 10.988 olarak bulunmuştur.Baicalein'in NaOH ile titrasyonuyla potansiyometrik titrasyon metoduyla 6.338, 8.228 ve9.394 olarak bulunmuştur. UV-Görünür Bölge Spectroskopisi ile ise sadece ilk asitliksabiti 6.333 olarak hesaplanmıştır. Üçüncü ligand PMDA'nın NaOH/NaCl ile protonasyoniisabiti (potansiyometrik titrasyon metodu ile) sırasıyla 1.653, 2.648, 4.073 ve 5.125 olarakhesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, acidity constants of three ligands in different parameters were determined.2,2?-Bi(3-hydroxy-1,4-naphtaquinone) (BHN) and 5,6,7-trihydroxyflavone (Baicalein) arethe ligans that are very important in human being and is used in drug production. The otherligand 1,2,4,5-benzenetetracarboksilicdianhidride (PMDA) is used in microelectronic,space tehnology and automotive industry. For determination of protonation constantspotantiometric titration and the UV-Visible Spectrophotometry are the ideal methods.Potantiometric titration is a less time consuming method but in extreme pH UV-Visiblespectrophotometry gives more reliable results. Because of that reason two differentmethods were used and the results were compared. According to BHN?s NaOH/NaCltitrations in potentiometric titration acidity constants pKa1, pKa2 and pKa3 found 6.099,9.671, 10.510 respectively. In UV-Visible Spectrophotometry the results were found as6.019, 9.886, and 10.988. Baicalein?s NaOH titration results were found by potentiometrictitration methode as 6.338, 8.228, and 9.394. By UV-Visible Spectroscopy only firstiiacidity constant was determined as 6.333. The third ligand PMDA?s protonation constantsby NaOH/NaCl was determined (by potentiometric titration methode) 1.653, 2.648, 4.073,and 5.125 respectively.