Farklı arpa genotiplerinin (Hordeum vulgare l.) azot kullanım etkinliklerinin belirlenmesi
Determination of nitrogen use efficiency of different barley genotypes (Hordeum vulgare l.)
  1. Tez No: 182034
  2. Yazar: SERPİL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. RÜŞTÜ KARAMAN, PROF. DR. KADİR SALTALI, DOÇ. DR. FAHRİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa genotipleri, Azot dozu, Azot kullanım etkinliği, Barley genotypes, Nitrogen dose, Nitrogen use efficiency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Azot noksanlığına dayanıklı ve azotlu gübrelemeye daha fazla yanıt veren arpagenotiplerinin geliştirilmesi, bitkilerin azot kullanım etkinliklerini artırmada faydalı olacaktır.Bu amaç doğrultusunda tesadüfi deneme desenine göre dört tekerrürlü, azot yönünden fakir,kireçli bir toprakta saksı denemesi yürütülmüştür. Çalışmada, Tarım-92, Kalaycı-97, Erginel-90, Cumhuriyet-50, Ankara-Tokak, Bilgi-91, Anadolu-98, Bülbül-89, Çıldır-02, Orza-96 arpagenotipleri kullanılmıştır. Azotlu gübreleme 0, 60 ve 120 ppm dozlarında ve üre formundauygulanmıştır. Hasadı takiben bitki kuru madde miktarı hesaplanmış ve bitki üst kısmındatoplam N, P, K içerikleri ve alımları belirlenmiştir. Sonuç olarak, denemenin yürütüldüğükireçli toprakta arpa genotipleri arasında azot kullanım etkinlikleri ve azotlu gübrelemeyetepki açısından önemli farklılıklar belirlenmiştir. Azot kullanım etkinlikleri yüksek olan arpagenotiplerinin seçilmesi, en az azotlu gübre girdisi ile maksimum verim elde edilmesiaçısından öneme sahiptir. Bu çalışma, konu ile ilgili olarak ileride yapılacak olan ıslahçalışmaları için de önemli basamak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Developing of new barley genotypes resistant to nitrogen (N) deficiency andresponsive to fertilizer N input will be beneficial to increase N use efficiency of crop. For thisaim, a pot experiment, based on a completely randomized design with three replications, wasconducted using a P deficient soil, calcareous usthochrepts. Ten different barley genotypes ofTarım-92, Kalaycı-97, Erginel-90, Cumhuriyet-50, Ankara-Tokak, Bilgi-91, Anadolu-98,Bülbül-89, Çıldır-02, Orza-96 were used. Nitrogen fertilizer as urea at the levels of 0, 60, 120mg N kg-1 was applied to the pots. After harvest, plant dry matter yield was recorded, andtotal N, P, K concentrations in tops of barley plants were determined. As a result; differenceswere obtained among the barley genotypes as to their effectiveness in N use under theexperimental calcareous soil. Selection of N efficient cultivars has great importance inefficient use of fertilizer nitrogen to obtain the maximum yield with reduced N fertilizer. Thiswork will be an important step for future breeding programmes of the genotypes.