Budama ve bitki sıklığının kapya biberde verim, kalite ve bitki gelişimine etkisi
Effect of pruning and plant density on yield, quality and growht of capia pepper
- Tez No: 338631
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİF GEBOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kapya biber, verim, budama, populasyon yoğunluğu, kalite, Capsicum annuum L, Capia pepper, yield, pruning, plant density, quality, Capsicum annuum L
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Son yıllarda Tokat ilinde kapya biber yetiştiriciliği artmaktadır. Bu durum beraberinde bitki populasyon yoğunluğu çiçek ve gövde budaması gibi bazı kültürel uygulamaların araştırılması gerekliliğini de ortaya koymaktadır. Bu yürütülen çalışmanın amacı kapya biberde farklı dikim sıklıkları ile gövde ve çiçek budamasının verim, kalite ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Bu çalışma 2013 yılında Tokat ilinde yürütülmüştür. Denemede farklı dikim sıklıkları (20-30-40 cm sıra üzeri mesafeler), gövde budaması (2 ve 4 gövdeli) ve ilk çiçek budaması uygulanmıştır. Denemede standart Göktürk ve hibrit Semerkant Fı çeşitleri kullanılmıştır. Biber fideleri 15 Mayıs 2013 tarihinde dikilmiştir. Deneme tesadüf bloklarında bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Pazarlanabilir verim, ıskarta verim, bitki boyu, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu, meyve eti kalınlığı, kuru ağırlık, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik, pH ve C vitamini incelenmiştir. Pazarlanabilir verim 3,71-18,08 ton/ha arasında değişmiştir. En yüksek pazarlanabilir verim 20 cm sıra üzeri mesafeden elde edilmiştir.Sürgün ve çiçek budamaları pazarlanabilir verim üzerine etkileri önemli olmamıştır. Meyve sayısı 9,75-33,34 adet/bitki ve meyve ağırlığı 83,81-110,39 g arasında değişmiştir. Kalite özellikleri bitki sıklığı, gövde ve çiçek budamalarından etkilenmemiştir. Semerkant Fı çeşidinin, Göktürk çeşidinden daha yüksek pazarlanabilir verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, capia pepper production has been raised in Tokat. This sitution also need to solve some cultural practices, such as planting destiny, flower and stem prunning. The aim of this study carried out for this purpose is to determinate the effect of different plant densities stem pruning and flower pruning on yield, growth and quality of capia pepper. This study was carried out in 2013, Tokat/ Turkey. In the study, diffrent plant densities (20-30-40 cm in rows), stem pruning (2-4 stem per plant) and first flower pruning were examined. Göktürk (standart variety) and Semerkant Fı (hybrid variety) were used as plant material. Pepper seedlings were planted May 15, 2013. The study was carried out a randomised complate block design with three replication in split-spilt plots. Marketable yield, unmarketable yield, plant height, fruit number, fruit weight, fruit diameter, fruit length, fruit fresh thickness, dry weight, solible solid dry matter, titretable acidity, pH and Vitamine C were determined. Marketable yield was changed between 3,71-18,08 ton/da. The higest marketable yield obtained from 20 cm space in plants. Stem and flower pruning had nosignifreatly affected on marketable yield. Fuit number were changed between 9,75-33,34 fruit/plant and fruit weight were determined between 83,81-110,39 g. Quality characteristics were no affected by plant density, stem and flower prunning. Semerkant Fı variety has higher marketable yield than Göktürk variety.