An implicit pressure-correction (simple) based finite-volume/front-tracking method for computations of multiphase flows in complex geometries
Karmaşık geometrilerdeki çok fazlı akışların sayısal modellenmesi için yeni bir kapalı basınç-düzeltmeli (simle) sonlu- hacimler/arayüz-izleme metodu
  1. Tez No: 182079
  2. Yazar: SATAYEF KASSABBASHİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ERDEM ALACA, Y.DOÇ. METİN MURADOĞLU, Y.DOÇ. MURAT SÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Hacim/Arayüz izleme metodu, SIMPLE algoritması, ayrıkucok fazlı akışkanlar, kompleks geometriler, film kaplamasış sv, A finite-volume/front-tracking method, SIMPLE algorithm, dispersed mul-tiphase flows, complex geometries, film depositioniv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gaz-sıvı ve sıvı-sıvı faz akışları bir cok makroskopik sistemde gürülmektedir. Mikros ş ousistemlerdeki şok fazlı akışları incelerken, ayrık fazlardaki damla büyüklükleri, ayrık fazınc s uu usürekli faza güre olan rülatif hızı ve mikro kanallardaki basınş düşuşu en basit konfigürasyondau o o c us ü s ü ubile karşılaşılan problemlerdir.ss Bu calışmada, cok fazlı akışkan sistemlerinin kompleksşs ş sgeometrilerde modellemesi işin Sonlu Hacim/Arayüz izleme metodu geliştirilmiştir. Buc u s syüntemde, cok fazlı sistem, farklı malzeme üzelliklerine sahip tek bir faz olarak model-o ş olenmiştir. Sonlu Hacim/Arayüz izleme metodu SIMPLE algoritması ustünde temellendirilmişs u üu solup Arayüz izleme yüntemi ile birleştirilmiştir. Arayüz, birbirine bağlı Lagrange nokta-u o s s u gları ile temsil edilmiştir. Bu noktaların yerlerini belirlemek işin iyi calışan bir tür izleme algo-s c şs uritması kullanılmıştır. Yeni geliştirilen bu metod, iki boyutlu ve aksisimetrik düzlemlerdekis s ucift fazlı akışkan problemlerini cüzmek işin implement edilmiştir. Bu calışmada, üncelikle,ş s şo c s şs otanecik izleme algoritması test edilmiş olup yeni Sonlu Hacim/Arayüz izleme metodu yerşekimis u cetkisinde düşen bir damla işin test edilmiştir. Son olarak yeni geliştirilen Sonlu Hacim/Arayüzus c s s uizleme metodu, aksisimetrik düzlemde gaz fazı ile Newtonian sıvının yer değiştirdiği duru-u gs gmun incelenmesinde kullanılmıştır.s
Özet (Çeviri)
Flows of gas-liquid or liquid-liquid mixed phases are familiar from many macroscopicsystems. When discussing the multiphase flows in micro systems, there are likewise a myr-iad of questions arising in even simple configurations such as determination of the size ofdroplets of the dispersed phase, the speed at which the dispersed phase moves relative tothe continuous phase and additional pressure drop in micro-channels due to presence ofsecondary phase. In this thesis, a finite-volume/front-tracking (FV/FT) method is devel-oped for computations of multiphase flows in complex geometries as a toolbox to be usedin designing and analysis of microfluidics systems. The method is based on the one fieldformulation of the flow equations and treating different phases as single fluid with vari-able material properties. The FV method is based on the SIMPLE algorithm on colocatedbody-fitted grids and is combined with the FT methodology. The interface is representedby connected Lagrangian marker points. A novel tracking algorithm is utilized to trackthe positions of front marker points in curvilinear grids and is found to be very robust andcomputationally efficient. The method is implemented to solve two-dimensional (plane oraxisymmetric) dispersed multiphase flows. First, the particle tracking algorithm is testedand then the new FV/FT method is validated for the bouyancy-driven falling drop testcase. Finally, the new method is used to compute the axisymmetric case of a gas phasedisplacing a Newtonean fluid.