Kahramanmaraş ve yakın kuzeyinin mühendislik jeolojisi özellikleri
Engineering geology properties of Kahramanmaraş and its north area
  1. Tez No: 182109
  2. Yazar: LEVENT YELESER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET NURİ BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SPT, Zemin Sınıfı, Taşıma Gücü, Süreksizlik, RMRIV, SPT, Soil Classification, Transportative Force, Discontinuity, RMRVI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Kahramanmaraş ve yakın kuzeyini kapsayanbölgedeki zemin ve kaya mekaniği parametrelerini ortaya koymak ve elde edilendeğerler ışığında bölgenin mühendislik jeolojisi özelliklerini belirlemektir. Bu amaçlagerçekleştirilen çalışma literatür taraması, saha incelemesi ve laboratuvar çalışmalarıana başlıkları altında yapılmıştır.Saha çalışmaları sonucunda inceleme alanındaki en yaşlı birimin Kambriyenyaşlı Koruk formasyonu, en geç birimlerin ise Kuvaterner çökelleri olduğugörülmüştür. Laboratuvar çalışmaları ise; zemin ve kaya mekaniği laboratuvarıçalışmaları olmak üzere iki kısımda yapılmıştır. Zemin mekaniği laboratuvarıçalışmalarında araziden alınan numuneler üzerinde su içeriği, doğal birim hacimağırlık, kuru birim hacim ağırlık, tane birim hacim ağırlık, dane boyu analizi,atterberg limitleri, tek eksenli sıkışma dayanımı ve konsolidasyon deneyleriuygulanmıştır. Kaya mekaniği laboratuvarı çalışmalarında ise; karot numunelerüzerinde su içeriği, birim hacim ağırlık, görünür gözeneklik (porozite) ve boşlukoranı, ağırlıkça ve hacimce su emme, nokta yük dayanım indeksi, tek eksenli sıkışmadayanımı ve ıslanma-kuruma deneyleri yapılmıştır. Laboratuvar deneylerisonucunda elde edilen veriler ışığında zeminlerde çeşitli yöntemlerle taşıma gücüdeğerleri belirlenmiştir, kaya birimler için ise; RMR kaya kütle sınıflaması ve taşımagücü değerlerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır.IIIÖZET Levent YELESERSonuç olarak, Kahramanmaraş'da ilk kez gerçekleştirilen bu çalışma halihazırda bulunan yerleşim yerlerinin zemin açısından riskli bölgelerde yer aldığınıgöstermiştir. Yeni yapılacak yerleşim yerlerinin seçiminde Ahırdağı eteklerinde yeralan karbonatlı kayaçların bulunduğu bölgelerin tercih edilmesi öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to infer soil and rock mechanics parameters inKahramanmaraş and it?s north zone, also to designate the regions engineeringgeologic features with the help of the obtained results. The study which wasconducted for this aim had been done under main titles such as literatureinvestigation, field research and laboratory studies.At the end of the field studies, it?s infered that the oldest unit in the examinedfield is Cambrian old Koruk formation and the youngest one is infered as theQuaterner sediments. Also, the laboratory studies were divided into two groups assoil and rock mechanics. In soil mechanics laboratory studies, water contents ofmodels that?s taken from the field naturel unit volume weight, dry unit volumeweight, grain unit volume weight, the analysis of grain length, the limits of atterberg,the resistance of wedge in single axised and the experiments of consolidation werecarried out. But in the studies of rock laboratories; water content on the core units,unit volume weight, appearable pore (porosity) andvoid ratio, water absorb as weightand volume, the index of point load strength, uniaxial compressive strength andwetting-drying experiments were done. At the end of the laboratory experiments,with the help of the datums, transportative force value was designated by variousmethods in the soil, but also in the rock laboratories, for the rock units, theexperiments were done to designate the transportative force value also to do theclassification of RMR rock mass.In brief, the study which?s first made in Kahramanmaraş designated that thesettlement regions of in the view soil are placed on the risky areas. While selecting theVABSTRACT Levent YELESERnew settlement places, it?s suggested to prefer the areas including carbonated rock,placed on the foots of Ahır Mountains.