Tek boyutlu dilim geometride nötron transport denkleminin UN yaklaşımı ile çözümü
UN approximation to neutron transport equation in one-dimensional slab geometry
  1. Tez No: 182110
  2. Yazar: AHMET BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nötron Transport denklemi, dilim geometri, Chebyshevpolinomları, kritik yarı kalınlık.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Tek boyutlu dilim geometride, aynı enerjili nötron transport denklemineChebyshev polinomları yaklaşımı kullanılarak kritik yarı kalınlıklar hesaplandı.Uygulanan metotta Chebyshev polinomlarının II. tipi kullanıldığından UN yaklaşımıolarak adlandırıldı. Bu hesaplamalarda farklı c (çarpışma başına ortaya çıkanortalama nötron sayısı) değerleri için Mark ve Marshak sınır şartları kullanıldı.Uygulanan UN metoduna göre her iki sınır şartı için elde edilen sonuçlar Çizelgelerhalinde verildi. Karşılaştırma yapmak için, daha önceden bilinen PN metodusonuçları da Çizelgelerde verildi.Sonuç olarak her iki metoda göre elde edilen sonuçların (UN ve PN) uyum içindeoldukları görüldü. Bu sonuç nötron transport denkleminde yapılan hesaplamalarınChebyshev polinomları ile de yapılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Critical thicknesses calculations were done by using the Chebyshev polynomialapproximation to one group neutron transport equation in slab geometry. Becausesecond type Chebyshev polynomials are used in the method the approximation weused is called as UN method. In the solutions critical thicknesses were calculated fordifferent c (where c is the mean number of secondary neutrons per collision andknown as the fundamental eigenvalue) values for Marshak and Mark boundaryconditions. Results of calculation by using the both boundary conditions (Mark andMarshak) were presented in the tables. For the comparision the results of PNapproximation were also presented in the tables.As a conclusion the result obtained in respect of two methots ( UN and PN ), wasseen in an excellent coherent. This result has also showed that Chebyshev polynomialsare convenient in neutron transport equation.Key Words : Neutron Transport equation, slab geometry, Chebyshev polynomials,critical half thickness.III