Farklı dönemlerinde hasat edilen bazı baklagil yem bitkilerinin sindirim derecesinin ve metabolik enerji değerlerinin in-vitro gaz tekniği ile belirlenmesi
Determination of organic matter digestibility and metabolizable energy contentsof some legume hays harvested different maturity stages using in- vitro gas production tecnique
- Tez No: 182114
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM KAMALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Baklagiller, Kaba yem, Besleme değeri, Olgunluk aşaması, Metabolik enerji
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada vejatatif, çiçeklenme, tohum bağlama döneminde hasat edilen aküçgül (Trifolium repens ), kırmızı üçgül (Trifolium prantense), taş yoncası (Mellilotusofficinalis), adi fiğ (Vicia sativa)`den elde edilen otların beslenme değerleri, kimyasalkompozisyonu bakımından ve gaz üretimi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir.Zamana bağlı gaz üretim değerleri 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saatlik zamandilimlerinde yapılmıştır. Gaz üretimine ait kinetik değerler y = a + b(1-e-ct)fonksiyonu kullanılarak elde edilmiştir.Hasat zamanı bitkilerin kimyasal kompozisyonunu önemli derecedeetkilemiştir. Hasat zamanının gecikmesiyle birlikte elde edilen otların Nötr detergentfibre (NDF), asit detergent fibre (ADF) ve yağ içerikleri yükselirken, protein ve küliçerikleri azalmıştır. Hasat zamanına bağlı olarak ham proteinde meydana gelenazalma % 16.65 ile 23.27 arasında olmuştur. Diğer taraftan hasat zamanına bağlıolarak NDF ve ADF de meydana gelen artış sırasıyla % 10.26 ile 59.63 ve %16.28 ile44.23 arasında olmuştur.Hasat zamanı, zamana bağlı gaz üretim değerleri ve bu değerlerden tahminedilen parametreleri de önemli derecede etkilemiştir(P< 0.001). Potansiyel gaz üretimmiktarı, sindirim derecesi, metabolik enerji değerleri hasat zamanının gecikmesiylebirlikte düşmüştür. Yemlerin fermente hızı hariç diğer gaz parametreleri ile NDF veADF arasında negatif korelasyonlar bulunmuştur. Diğer taraftan Metabolik enerji(ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMSD) ile HP arasında pozitifkorelasyonlar bulunmuştur. Bu nedenle, metabolik enerjisi ve sindirim derecesiyüksek kaba yem elde etmek amaçlanırsa ak üçgül, kırmızı üçgül, sarıçiçekli taşyoncası ve adi fiğ vejatatif dönemde hasat edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study the nutritive values of hays from Trifolium repens, Trifoliumprantense, Mellilotus officinalis, Vicia sativa harvested at vegetative, flowering,seeding stages were evaluated by chemical composition and in vitro gas productiontechniques. In vitro gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hincubation times and their kinetics were described using the equation y = a + b(1-e-ct).Maturity had a significant effect on the chemical composition. Neutraldetergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF) and oil contents increased withincreasing maturity whereas crude protein (CP) and ash contents decreased. Thedecrease in CP with increasing maturity ranged from %16.65 to 23.27.