Çok dişli ligandların yeni koordinasyon bileşiklerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and structural characterization of the new coordination compounds of polydentate ligands and their some physical properties investigation
- Tez No: 182121
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gaussian-03, unsymmetrical complex, 4-Br-2, 6-bis-hydroxymethyl-phenolIV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Uygun metal tuzları ile çeşitli amin ve 4-Br-2,6-bis-hidroksimetil-fenol'ünuygun şartlarda kompleksleştirilmesiyle elde edilen ve genel formülüM2L(L1,2)2(H2O)0,4Cl (M:Cu, Co) and [ML(L1,2)3].nH2O (M: Mn, Fe) şeklinde olan,simetrik olmayan yeni binükleer bakır(II) ve kobalt (III) ve mononükleer mangan(II)ve demir(III) kompleksleri hazırlanmıştır. Pozitif iyon kütle spektrum çalışmaları[ML(L1,2)3].nH2O tip komplekslerde bir metal çekirdeğinin bulunduğunu gösterirken,M2L(L1,2)2(H2O)0,4Cl tipli komplekslerde iki metal çekirdeğinin bulunduğunugöstermektedir. Cyclik Voltametrik çalışmalar da gözlenen reversibıl ve quasi-reversibleindirgenme dalgaları, indirgenme potansiyellerinin, metal atomunun etrafındaki kimyasalçevreye karşı hassas olduğunu göstermektedir. Manyetik moment ölçümleri, komplekslerdeher iki Cu(II) ve Co(III) atomları arasında oldukça kuvvetli antiferromanyetik spin değişimetkileşimi olduğunu göstermektedir. Çalışılan bileşiklerin geometrileri semi-emprikal metodile AM1 ve PM3 denilen farklı temel setler kullanılarak optimize edilmiştir. IR titreşimfrekansları optimizasyonda kullanılan aynı metod ile hesaplanmuştır. Hem optimizasyonhem de hesaplanan frekanslar quantum kimyasal kodları olan Gaussian O3 setleriylegerçekleştirilmiştir. Bileşiklerin semi-emprikal metod kullanılarak hesaplanan titreşimfrekanslarının değerleri deneysel titreşim verileri ile uygunluk arz etmektedir.Anahtar Kelimeler : Gaussian-03, ansimetrik kompleks , 4-Br-2,6-bis-hidroksimetil-fenolIII
Özet (Çeviri)
New unsymmetrical binuclear copper(II) and cobalt(II) complexes withmononuclear manganese (II) and iron(III) complexes of the general formulaM2L(L1,2)2(H2O)0,4Cl (M:Cu, Co) and [ML(L1,2)3].nH2O (M: Mn, Fe), respectively havebeen prepared by in situ complexation of the compound 4-Br-2,6-bis-hydroxymethyl-phenol and various amine with appropriate metal salts . Positive ion mass spectral(MS) studies of the complexes show the presence of a dimetal core in theM2L(L1,2)2(H2O)0,4Cl type complexes and show one metal core in the [ML(L1,2)3].nH2Otype complexes. A cyclic voltammetric study of the complexes shows reversible andquasi-reversible reduction waves that indicate reduction potentials are sensetivetowards the chemical environment around the metal atoms. Magnetic susseptibilitymeasurements of the copper and cobalt metals show moderately strongantiferromagnetic spin exchange interaction between two Cu(II) and Co(III) atoms.The geometries of the compounds studied were optimized at the semi-empricalmethod by considering different basis sets, nameley AM1 and PM3. The IRvibrational frequencies were calculated at the same level of method used in theoptimization. Both optimization and calculation of frequencies have been performedby means of Gaussian-03 set of quantum chemistry codes. Semi-emprical calculatedvibrational frequencies of the compounds are in good agreement with those observedexperimentaly.