4,4'-diamit substitue 2,2'-bipiridin türevlerinin sentezi ve geçiş metal kompleksleri
Synthesis of 4,4'-diamide substituted 2,2'-bipyridine derivatives and their transition metal complexes
  1. Tez No: 664674
  2. Yazar: HUSSEIN ABBAS KHORSHEED AL CHURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipiridin, amit ligant, metal kompleksi, bakır, kobalt, nikel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, çok-dişli diamit fonksiyonel grupları içeren yeni iki adet 2,2'-bipiridin türevi ligant sentezlenmiş ve bu ligantların kobalt(II), bakır(II) ve nikel(II) geçiş metal iyonlarıyla koordinasyon bileşikleri hazırlanmıştır. Ligand sentezine 4,4'- dimetil-2,2'-bipiridin başlangıç maddesinden yola çıkarak, önce oksidasyon ile asit daha sonra tiyonil klörür ile asitklorür türevine çevrildikten sonra, 2-aminometilpiridin ve 2-aminometilpiperidin aminleri ile reaksiyon sonucu L1 ve L2 diamit ligandları elde edilmiştir. Ligandların ve kompleks bileşiklerin yapıları, elementel analiz, NMR, FTIR, UV-Vis, kütle ve TG-DTA teknikleri kullanılarak aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two new multidentate ligands based on the 2,2'-bipyridine derivatives incorporating diamide functional groups were synthesized and their corresponding transition metal complexes with cobalt(II), copper(II) and nickel(II) were prepared. The lihgands were synthesized by oxidizing of the precursor compound of 4,4'-dimethyl-2,2'-bipyridine to the acid derivatives which was subsequently converted into the acidchloride derivatives with thonylchloride, then following treatment with the amines, 2-aminomethylpyridine or 2-aminomethylpiperidine afforded the diamide-functionalised ligandd L1 and L2, respectively. The structure of the ligands and the transition metal complexes was confirmed by elemental analysis, NMR, FTIR, UV-Vis, mass and TG-DTA techniques. Key Word: Bipyridine, amide ligand, metal complex, copper, cobalt, nickel.