Menzelet Baraj Gölü'nde yaşayan Barbus rajanorum heckel, 1843, Capoeta barroisi zortet, 1894, Capoeta capoeta angorae, hanko 1924'nin bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Investigation of some biological features of Barbus rajanorum heckel, 1843, Capoeta barroisi zortet, 1894, Capoeta capoeta angorae hanko, 1924, which live in Menzelet Reservoir
  1. Tez No: 182141
  2. Yazar: İBRAHİM KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta angorae, Capoeta barroisi, Barbus rajanorum, mtDNA, PZR-RFLP, Cythrocrome b, Condition, Growth, Menzelet Reservoir.VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Menzelet Baraj Gölünde yaşayan Barbus rajanorum, Capoetacapoeta angorae ve Capoeta barroisi'nin yaş - eşey dağılımı, yaş-boy, yaş-ağırlık, boyağırlık ve kondüsyon faktörü ilişkisi tespit edilmiştir. Barbus rajanorum dişibireylerinin yaş dağılımı II-VII arasında olup IV yaş grubu %35,2 oranı ile en fazlaörneğe sahiptir. Populasyonda erkek bireylerin oranı %43,7, dişi bireylerin oranı ise%54,3'tür. Saptanan min-max total boy değerleri 19,2-33,3 cm; total ağırlıkları ise78-468 gr arasındadır. Boy ağırlık ilişkisindeki ?b? değeri 3'e yakın bulunanBarbus rajanorum örneklerinde kondüsyon faktörleri 1,059-1,77arasındadeğişmiştir.İncelenen Capoeta capoeta angorae örneklerinde dişi bireyler I-VII, erkekbireylerin ise I-V yaşları arasında değişim göstermiştir. Capoeta capoeta angoraedişi bireylerinde total boy 9,1-44,9 cm, ağırlıklar 13,2-681 g; erkeklerde çatal boy8,8-35 cm; ağırlıklar 7,98-409 g arasında; Capoeta barroisi'nin dişi bireylerde totalboy 19,4-33,2 cm; ağırlıkları 66-161 g;erkek bireylerde ise total boy 19,1-32,1cm; ağırlıklar 67-154 g arasında değişmiştir. Capoeta capoeta angorae bireylerininIIIÖZET İBRAHİM KOCAboy-ağırlık ilişkisinde ?b? değeri 3,069, kondüsyon faktörü ise 1,303 ile 1,516arasında değişmiştir.Aynı yaş gruplarındaki dişi ve erkek bireyler arasındaki Capoeta capoetaangorae bireylerinin kondüsyon faktörü yaş grupları arasında önemsiz bulunmuştur.Cyprinidae familyasına ait türlerde çalışacak şekilde tasarlanmış evrensel birprimer, Capoeta capoeta angorae, Capoeta barroisi ve Barbus rajanorum türlerindensadece Barbus rajanorum'da PZR göstermiştir. Yaklaşık 1000bç'lik Cyt-b genbölgesine ait bir bant vermiştir.Anahtar Kelimeler : Capoeta capoeta angorae, Capoeta barroisi, Barbus rajanorum,mtDNA, PZR-RFLP, Cythrocrome b, Kondüsyon, Büyüme, Menzelet Barajı.IV
Özet (Çeviri)
In this study, the age-sex distribution, age-weight, lenght-weight correlations,condition factor was calculated in Menzelet Dam Reservoir. The age composition ofBarbus rajanorum specimens were between II-VII years old dominated with a rateof % 35,2. In the stock the percostages were calculated as % 43,7 for males and%56,3 for females. Determined minimum and maximum total lenghts were 19,2 -33,3 cm weights were 78-468 g. ?b? value estimated from lenght-weightrelationship was nearly 3 and condition factor in Barbus rajanorum varied from 1,059and 1,772.The ages for Capoeta capoeta angorae samples ranged between I to VII and Ito V for females and males respectively. The ages for Capoeta barroisi samples rangedbetween II to VI for females and males. The total lenght of Capoeta capoeta angoraesamples varied from 9,1-44,9 cm for females and from 8,8 cm to 35 cm for maleswhere as the weight of these samples varied from 13,2 to 681 g for females and from7,98 to 409 g for males. The same measurement for Capoeta barroisi samples are asVABSTRACT İBRAHİM KOCAfollows: 19,4-33,2 cm and 65-161 g for females and 19,1-32,1 cm and 67-154 gfor males.The Capoeta capoeta angorae was ?b? value according to the lenght-weightrelationship was 1,303 to 1,516. The condition factors according to age of Capoetabarroisi population varied from 1,339-1,37 for females and 1,31 to 1,34 for malesrespectively. The condition factor between females and males was not significant agegroups.The universal primer, planned to work in the specieses of the familyCyprinidae, shows PCR only in Barbus rajanorum among the Capoeta capoetaangorae, Capoeta barroisi and Barbus rajanorum specieses. It gives a band belongingto Cyt-b at nearly 1000bç.