Ergonomik açıdan gürültü problemi ve Kütahya ilinde işletmeler (tekstil) düzeyinde analizi
Noise problem in an ergonomical aspect and its analysis on the level of enterprise (textile) in Kütahya city
  1. Tez No: 182158
  2. Yazar: EMRE ÖZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TÜRENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, gürültü haritası, gürültü ölçümü, Kütahya, tekstil.fabrikaları, Ergonomics, noise map, noise measurement, Kütahya, textile factories
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi ile gelişen makinalar ve bunların kullanımı esnasındaürettikleri sesler yani endüstriyel gelişmenin bir yan ürünü olan endüstriyel gürültü, endüstriyelgelişmeye paralel olarak önemli bir sorun haline gelmiştir. Endüstriyel gelişim sürecindebulunan ülkemizde de ortaya çıkan birçok sosyal problem arasında, işçi sağılığını ve işgüvenliğini tehdit eden gürültü kirliliği problemi ilk sıralara çıkmıştır. Bu gerçek, işgörenlerderahatsız olmaktan başlayıp, işin zorlaşmasına hatta sağlık yönünden kalıcı kayıplara kadar artanolumsuz etkiler oluşturmuştur.Bu çalışmada; konunun temelinin anlaşılabilmesi için, ses ve gürültü ile ilgili temelkavramlar ve gürültüyü değerlendirmede kullanılan ölçütler üzerinde durulmuş, gürültünün işyerlerinde ne kadar büyük bir problem olduğunun gözler önüne serilmesi açısından da çalışanlarve verimlilik üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, mevcut standartlardan yararlanılarak,Kütahya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren üç adet tekstil fabrikasında, farklıçalışma zamanı ve çalışma alanlarında gürültü ölçümleri yapılmıştır. Ölçüm sonuçlarına bağlıolarak da gürültü haritaları çıkartılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; tekstil fabrikalarındaki çalışanlar üzerinde etkili olangürültü düzeyinin ortalama 96.4 dBA olduğu ve bu ortamlarda, korumasız olarak sekiz saatlikçalışma yapılmasının işçi sağlığı açısından sakıncalı bulunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Machines developed in the course of technological advancement and the noise theycause, which is industrial noise that is also the by product of industrial development, havebecome an important problem during the course of industrial development. In our country,which is flourishing in industrial development, there have occurred many social problems at thetop of which is noise pollution that threatens worker health and occupational safety. Thisphenomenon leads to problems in workers ranging from emotional irritation to making the jobharder and harder, and even to permanent health problems.Within this study, basic terms about noise and the criteria to determine noise werepresented so as to clarify the fundamental of noise; its affects on workers and productivity wereshown in order to reveal what a big burden it is in work place. Moreover, making use ofavailable standards, we did noise measurements in three textile factories in Kütahya OrganisedIndustrial Zone in different working times and zones. On the strength of the results of thesemeasurements, we made noise maps.According to the research results; it has been determined that noise exposures on theworkers in these textile factories are 96.4 dBA on average, and that working for eight hours inthese environments without protection means is detrimental to workers? health.