Siklohekzil merkaptan tetrasiyanonikel [M(CHT)2Ni(CN)4]. G klatratlarının yapısal özelliklerinin ve konak konuk ilişkilerinin infrared spektroskopisi yardımıyla araştırılması
The Investigation by infrared spectroscopy of the structural properties and the host-guest interactions of cyclohexyl mercaptan tetracyanonickel [M(CHT)2Ni(CN)4]. G clathrates
  1. Tez No: 182157
  2. Yazar: ELVAN SAYIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzene, Cyclohexyl mercaptan, 3-Dichlorobenzene, 4-Dioxane, Hofmann type Clathrates, Infrared Spectroscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada M(Siklohekzil merkaptan)2Ni(CN)4.G (M = Ni, Cd, Co, Mn veya Zn; G= Benzen, 1,3-Diklorobenzen, 1,4-Dioksan) formülü ile temsil edilen Hofmann tipi klatratlarkimyasal yollardan ilk kez elde edildi. Elde edilen klatratların infrared spektrumları, FTIRspektrometresi ile 4000 cm-1 - 400 cm-1 spektroskopik bölgesinde kaydedildi. şaretlemelerligand molekülü, Ni(CN)4 grupları ve konuk moleküller için ayrı ayrı yapıldı. SerbestSiklohekzil merkaptan molekülünün frekanslarıyla, bu molekülü içeren klatratların titreşimfrekansları karşılaştırıldı. Bu titreşim frekanslarından bazılarının klatrat oluşumu nedeniyle,serbest molekülün titreşim frekansına göre kaydıkları gözlendi. Gözlenen bu frekanskaymalarının metale bağlı olma, metal-ligand titreşim modlarının çiftlenimi nedeni ile ortayaçıktığı belirlendi.Ni(CN)4-2Elde edilen klatratların konak yapısında bulunan anyonları,M(Siklohekzil merkaptan)2+2 katyonları ile üç boyutlu polimerik bir yapıyı oluşturmaktadır.Oluşan bu yapıda Ni atomları siyanür anyonlarının dört karbon atomu ile kare düzendeçevrilmiştir. M atomları ise, siyanür anyonlarının dört azot atomu ve ligand molekülünün donöratomları ile oktahedral düzende çevrilmiştir. Ligand molekülü M metal atomuna S atomundanNi(CN)4 grupları birbirlerine M(Siklohekzil merkaptan)2+2 grubudoğrudan bağlanmıştır.tarafından üç boyutlu ağ oluşturacak şeklinde bağlanmıştır. Oluşan bu konak yapıda α tipindeboşlukların olduğu görülmüştür. Konuk moleküller ise bu boşluklarda bulunmaktadır.Anahtar Kelimeler : Benzen, 1,3-Diklorobenzen, 1,4-Dioksan, Hofmann tipi Klatratlar,nfrared Spektroskopisi, Siklohekzil merkaptan.
Özet (Çeviri)
In this study Hofmann - type clathrates, formulated as M(Cyclohexyl mercaptan)2Ni(CN)4.G (M = Ni, Cd, Co, Mn or Zn; G = Benzene, 1,3-Dichlorobenzene 1,4-Dioxane), areobtained chemically for the first time. Infrared spectra of the clathrates are recorded with FTIRspectrometer in the spectroscopic region of the 4000 cm-1 - 400 cm-1. The assignments areperformed for the ligand molecule, the Ni(CN)4 groups and the guest molecules separately. Thevibrational frequencies of the clathrates are compared with frequencies of free Cyclohexylmercaptan molecule. It was observed that some of these vibrational frequencies are shifted inrespect to the free molecule?s vibrational frequencies due to clathrates formation. The observedfrequency shifts arise because of bounding metal and coupling of metal ligand vibrationalmodes.The Ni(CN)4-2 anions and M(Cyclohexyl mercaptan)2+2 cations in the host structures ofthe clathrates forms a three dimentional polymeric structure. In this structure the Ni atoms aresurrounded in the squared form by four C atoms of cyanide anions. M atoms are surroundedalso octahedrally by four N atoms of cyanide anions and two S atoms of ligand molecule. Theligand molecule is bound to M atom directly through S atom. The Ni(CN)4+2 are bounded toeach other by M(Cyclohexyl mercaptan)2+2 in the three dimensional lattice form. There arecavities, namely α, in the host structure formed. Guest molecules accommodates also in thesecavities.