Orman fidanlık şefliklerinde çalışan işçilerin sağlıksorunları, çalışma duruşları ve çalışma ortamı fizikselrisk faktörlerinin incelenmesi
The health problems, working positions, working settings, critising phsicial risk factors of workers who works at the forest nursery chieftaincy
- Tez No: 539319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Fidanlık İşçileri, İşçi Sağlığı, Çalışma Duruşları, Ergonomi, Ergonomik Risk Analizi Yöntemleri, Forest Nursery Workers, Worker Health, Working Positions, Ergonomy, Ergonomic Risk Analyse Methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ormancılık sektörü iş sağlığı ve güvenliği bakımından fiziksel, kimyasal, ergonomik ve psikososyal riskler gibi pek çok önemli riskleri taşımaktadır. Bu nedenle ormancılık sektöründe geniş bir yere sahip olan orman fidanlıklarında çalışanların sağlık ve güvenliklerini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin minimize edilmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi önemlidir. Ergonomik çalışma prensiplerine dikkat edilememesi durumunda fidanlık işçilerinde kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Bu çalışmayla Orman fidanlık şefliklerinde çalışan işçilerin çalışmalarını olumsuz yönde etlileyecek sağlık sorunları ve vücut kitle indeks değerlerinin tespit edilmesi, çalışanların yaptıkları iş tanımlarına göre iş sırasındaki mevcut hareketlerinin ergonomik açıdan risk değerlendirme yöntemlerine göre belirlenip mevcut risk skorlarına göre iyileştirmelerde bulunulması ve işçilerin çalışmaları esnasında maruz kaldıkları ortam şartlarını değelendirebilmek için fizikesel risk faktörlerinden sıcaklık, nem ve gürültü değerlerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu hedefler doğrultusunda çalışma ortamları farklılık gösteren Hendek Fidanlık Şefliği ve Bayburt Fidanlık Şefliklerinde arazi çalışmaları yapılmıştır. Çalışma toplamda 104 işçinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışanlara kişisel bilgilerini içeren anket soruları yöneltilmiştir. Fidanlıkta yaptıkları çalışmalar esnasında maruz kaldıkları sıcaklık, nem ve gürültü ölçümleri yapılmıştır. Son olarak çalışanların iş sırasında yaptıkları hareketleri ergonomik risk analizi yöntemlerinden OWAS, REBA ve RULA yöntemleri kullanılarak skorlamalar yapılmıştır. Yapılan bu araştırmayla işçilerin maruz kaldığı sıcaklık, nem ve gürültü gibi çevresel risk faktörlerinden koruyucu ekipmanların kullanımıyla etkilerinin min. indirgenebileceği tespit edilmiştir. Risk analizinden çıkan sonuçlar değerlendirilmiş ve çalışma duruşlarının çoğunlukla orta risk grubunda yer aldığı bulunmuştur. Bu risklerin azaltılması için, gerekli düzeltici faaliyetler ve iyileştirmeler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The forestry sector carries numerous risks such as physical, chemical, ergonomic and psychosocial in terms of occupational health safety. Because of this reason the minimization of negative factors which effect the health and safety of workers in the forestry nursery and determination of precautions are important. By the reason of not fallowing ergonomic working principles, nursery workers get musculoskeletal disorder. This situation create a negative effect on productivity, job performance, health of worker and quality of life. This thesis study is carried out in Hendek Nursery Chiefdom and Bayburt Nursery Chiefdom where the working environment is different from each other. The aim of this study is to determine the health problems, working environment and analyse body positions of forestry nursery workers. 104 workers participated in this study. The survey questions which include the personal information of workers are carried out to evaluate the conditions that exposed to warmth, moisture and noise. Finally, by specifying workers' job definition their risk scores were found during their work in terms of ergonomic. In this study scores were done by using OWAS, REBA and RULA. In this study, it is seen that by using protective equipment, the workers who work İn Bayburt Nursery Chiefdom and Hendek Nursery Chiefdom can minimize the degree of warmth, moisture and noise. The results from risk analyse were evaluated and it is found that most of working positions are in medium group. Necessary corrective activities and improvements are suggested to minimise this risk.