Saunalar ve yapım teknikleri
Saunas and their construction techniques
  1. Tez No: 182178
  2. Yazar: BARIŞ KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Alternative, Bathroom, House, Model, Sauna, Technique
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada; özellikle az güneş gören Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde veAvrupa'da yaygın bir şekilde kullanılan, ancak ekonomik ve kültürel nedenlerden dolayıülkemizde çok fazla bilinmeyen saunanın tanıtılması ve alternatif modellerin sunulmasıamaçlanmıştır. Aslında sauna tarihine bakıldığında; Orta Asyada skitler tarafındankeşfedilen sauna tekniğinin, bizim kültürümüze yabancı olmadığı görülecektir.Bu çalışma için günümüz araştırma aracı olan internet kullanılmış, sayısız yerli veyabancı sauna üreticisi firmanın internet sayfaları taranmıştır. Ayrıca ülkemizde bulunanbelli başlı sauna üreticisi firmalar ziyaret edilmiş, gerekli teknik dökümanlar sağlanmıştır.Çalışma sonunda; elde edilen teknik dökümanlar ve edinilen tecrübeler ile bütüntasarlanmış saunalara yeni bir alternatif olarak, konut tipi mekanlar için banyoda tekkişilik bir sauna modeli geliştirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen bu model ile özellikleülkemizde orta gelir seviyesindeki insanların konutlarındaki, küçük boyutlu banyolaraekonomik olarak satın alabilecekleri sauna modellerinin de geliştirilebileceği tespitedilmiştir.Anahtar Kelimeler : Alternatif, Banyo, Konut, Model, Sauna, Teknik.
Özet (Çeviri)
At this study; our aim is introducing saunas and representing alternative modelsof saunas which are not knowing well at our country because of some economic andcultural reasons but especially at Finland which is sunless north region country andEurope ,they are using widespread. Actually, when saunas? history is examined, at thecenter of the Asia tecnique of the saunas which, are discovered by Iskits, is not foreigner ofour culture.For this study, internet, which is implementing of today researches and countlesslocal and foreign suana producers? internet pages are searched. Moreover, obviousproductions of sauna firm are visited and necessary technique foundryman are obtained.At the end of the study; technique foundryman on hand and experiences on hand,saunas which are desined for are a new alternative for houses to only one person saunasmodels, are are studied to developed. At the model which is developed, especially for themiddle income level people? houses and for little dimension bathrooms and they aresuitable for them for the economical side. With the study we show that, this kind of saunacan be done.