Jameson flotasyon hücresinde bazı çalışma parametrelerinin flotasyon verimine etkisi
Effect of some important working (operation) parameters on the flotation efficiency in the jameson flotation column
- Tez No: 182182
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ÖTEYAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Jameson flotation column, grain size, flotation efficiency
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Jameson flotasyon kolonu, flotasyonda sorunlu olan ince taneli minerallerinzenginleştirilmesinde kullanılan ve son yıllarda geliştirilmiş flotasyon verimi yüksek bir alettir.Alet iki ana parçadan oluşmaktadır. Bunlar mikro olayların gerçekleştiği düşey boru vekonsantre-artık minerallerinin birbirinden ayrıldığı hücredir.Bu çalışmanın amacı, saf kuvars mineralleri ile Jameson flotasyon hücresinde üç farklıtane boyutunda ( -250+106µ, -106+53µ ve -53µ ) bazı çalışma parametrelerinin ( jet uzunluğu,bias, %katı oranı, düşey boru dalma derinliği, hücre çapı ve jet hızı ) flotasyon verimi üzerineetkisi ve bu parametrelerin her tane boyutu için en uygun değerlerinin belirlenmesidir.Saf kuvars flotasyonu deneyleri sonucunda ise; jet uzunluğunun, bias faktörünün, % katıoranının, dalma derinliğinin, hücre çapının ve jet hızının verim üzerinde önemli etkilerininolduğu ve bu etkilerin üç farklı tane boyutuna göre değiştiği tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Flotasyon verimi, Jameson flotasyon hücresi, tane boyutu.
Özet (Çeviri)
Jameson flotation column is a device developed in recent years, used for the treatmentof hard to beneficiate fine particles and has high flotation efficiency. Consists of two main parts.These are downcomer, where micro events of flotation occur, and cell (tank), where separationof hydrophobic-hydrophillic particles occurs.The aim of this study is to determination the effect of some working parameters, such asjet length, bias, solid ratio%, downcomer plunge length, tank diameter and jet velocity, on theflotation efficiency by using the three difference size group (-250+106, -106+53 and -53 µm)and determination of the optimal values of these parameters for each size group.As a result of flotation experiments with pure quartz, it was found that jet length, biasfactor, solid ratio%, downcomer plunge length, tank diameter and jet velocity significantlyeffect the efficiency and these effects are depended upon particle size change according to threedifference size group.