Ph duyarlı latekslerin sentezi ve florometrik karakterizasyonu
Synthesis and characterization of ph sensitive latexes
  1. Tez No: 182203
  2. Yazar: YALAZ YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Bioengineering, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcaklık ve pH duyarlı lateks partikül, monodispersnanopartikül, Floresan lateks partikül, N- zopropilakrilamid, Vinilpiridin, Vinilkarbazol, Floresans spektroskopisi, Temperature and pH sensitive particles, monodispers nanoparticles, Fluorescence latex particles, N- sopropylacryrlamide, Vinylpyridine, Vinylcarbazole, fluorescence spectroscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmanın hedefi floresan davranışı çevresel etkilere bağlı uniform-lateks partikülsentezinin yapılmasıdır. Çalışmanın ilk bölümünde pH duyarlı poli(vinilpiridin-divinilbenzen), poli(VP-DVB) ve pH duyarlı-floresan poli(vinilpiridin-divinilbenzen-vinilkarbazol) poli(VP-DVB-VCz) lateks partiküller elde edilmiştir. kinci bölümdeise sıcaklık ve pH duyarlı poli(N izopropilakrilamid-vinilpiridin) poli(NIPA-VP) vefloresan özelliğe sahip, sıcaklık ve pH duyarlı poli(N izopropilakrilamid-vinilpiridin-vinilkarbazol) poli(NIPA-VP-VCz) lateks partiküllerin sentezi yapılmıştır. Vinilpiridin(VP) ile latekslere pH duyarlılığı, N- izopropilakrilamid (NIPA) ile sıcaklıkduyarlılığı, vinilkarbazol (VCz) ile floresans özellik kazandırılmıştır. Sentezlenenuyarı-cevap özellikli tüm lateks partiküllerin davranışı Dinamik Işık Saçılması(DLS) ve UV spektrofotometre ile izlenmiştir. Aynı zamanda DLS sistemikullanılarak lateks partiküllerinin boy ve boy dağılım özellikleri tespit edilmiştir.VCz'nin hem pH hem de pH-sıcaklık duyarlı lateks partikül sentezinde kullanımı ileelde edilen floresan lateks partiküllerin davranışları floresans spektrofotometre iletanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the synthesis of uniform latex particles whose fluorescentbehaviour can be controlled by the environmental conditions. In the first part of thestudy, pH sensitive poly(vinyl pyridine-divinylbenzene), P(VP-DVB) and pH-sensitive fluorescent poly(vinylpyridine-vinylcarbazole-divinylbenzene), P(VP-VCz-DVB) latex particles were synthesized. In the second part, temperature and pHsensitive poly(N-isopropylacrylamide-vinylpyridine) and pH, temperature sensitive,fluorescent poly(N-isopropylacrylamide-vinylpyridine-vinyl carbazole), P(NIPA-VP-VCz) latex particles were obtained. VP and NIPA were used to provide pH andtemeprature sensitivities in the resulting particles, respectively. VCz was selectedas the fluorescent component of the material. The stimuli-responsive behaviours ofall types of particles were investigated by Dynamic Light Scattering (DLS) and UV-spectrophotometry. DLS was also used for the determination of average size andsize distribution of latex particles. The fluorescent behaviour of the latex particlesobtained by VCz was defined by fluorescence spectrophotometry.