Gebelik süresince ve doğum sonrasında uygulanan akrilamidin, sıçan yavrularının testis fonksiyonları üzerindeki toksik etkilerinin incelenmesi ve E vitamininin koruyucu rolünün araştırılması
Investigation of the toxic effects of acrylamide on testicular functions and investigation of the protective role of vitamin E in offsprings WHO received acrylamide during pregnancy and postpartum
- Tez No: 716045
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Erkekyavru sıçan, akrilamid, testis, spermiyogram, testosteron, östradiol, aromataz, RT-PCR, western-blot, Male offspring, acrylamide, testis, spermiogram, testosterone, estradiol, aromatase, RT-PCR, Western-blot
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç:AKR günlük hayatımızda,özellikle 120 °C'den yüksek sıcaklıklarda hazırlanan gıdaların tüketilmesiile maruz kaldığımız, sağlık açısından toksik olan bir kimyasaldır.Bu çalışmada, AKR'nin testislerdeki toksik etkilerinin moleküler düzeydeki etki mekanizma/mekanizmalarının ortaya konulması veAKR kaynaklı bu toksik etkileri E vitamininin önleyip önleyemeyeceğinin test edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Bu araştırmada, 40 adet 200-250 gr ağırlığında 12 haftalık erişkin gebe Spraque Dawley rat kullanılmıştır. Gebe ratlar 4 gruba ayrılmıştır: Grup 1: Kontrol grubu (8 rat),Grup 2: AKR grubu (12 rat), Grup 3: E vitamini grubu (8 rat) ve Grup 4: AKR + E vitamini grubu (12 rat). Bu araştırmada anne ratlara gebelik ve laktasyon süresince, erkek yavru ratlara doğum sonrası 8. haftaya kadar AKR ve E vitamini uygulanmış ve 8. haftanın sonunda tüm grupların erkek ratlarından üreme dokularıve kan numunelerialınmıştır. Bu dokularınağırlık ölçümleri, testis dokusunun histopatolojik incelemesi, testis ve karaciğr aromataz geninin mRNA ve protein düzeyleri, serum numunelerinde ise testosteron, östradiol, FSH ve LH analizleri yapılmıştır. Ayrıca, yavru erkek sıçanlardan alınan sperm örneklerinin spermiyogram analizleri gerçekleştirilmişti. Bulgular: Analiz sonuçları, AKR uygulamasının testisdeciddi hasarlara neden olduğunu, sperm konsantrasyonunu anlamlı derecede düşürdüğünü, anormal sperm oranını ciddi derecede artırdığını, serum testosterondüzeylerini anlamlı derecede düşürürken östradiol düzeylerini ise anlamlı derecede artırdığını, karaciğerde aromataz proteinini anlamlı derecede artırdığını ortaya koymuştur. E vitamini uygulaması, verileri kontrol grubu değerlerine getirmiştir. Sonuç:Tümbu sonuçlar,AKR uygulamasının erkek yavru sıçanların üreme performansında önemli derecede bozulmalara neden olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acrylamide (ACR) is a toxic chemical for health that we are exposed to in our daily life, especially by consuming foods prepared at temperatures higher than 120 °C.In this study, it was aimed to reveal the mechanism(s) of action at the molecular level of the toxic effects of ACR in testicles and to test whether vitamin E can prevent these AKR-induced toxic effects. Material and Method: In this study, 40 adult pregnant Spraque Dawley rats weighing 200-250 g, 12 weeks old, were used. Pregnant rats were divided into 4 groups: Group 1: Control group (8 rats), Group 2: ACR group (12 rats), Group 3: Vitamin E group (8 rats), and Group 4: ACR + vitamin E group (12 rats).In this study, acrylamide and vitamin E were applied to the mother rats during pregnancy and lactation, and to the male offsprings until the 8th week after birth. At the end of the 8th week, reproductive tissues and blood samples were taken from the male offsprings of all groups. Weight measurements of the reproductive tissues, histopathological examination of testicular tissue, mRNA and protein levels of testicular and liver aromatase gene, and testosterone, estradiol, FSH and LH analyzes in serum samples were made. In addition, spermiogram analyzes of sperm samples taken from the male offsprings were performed. Results: Analysis results revealed that ACR application caused serious damage in testis, significantly decreased sperm concentration, significantly increased abnormal sperm rate, significantly decreased serum testosterone levels, significantly increased serum estradiol levels, and significantly increased aromatase protein in the liver.Vitamin E application brought the data to the control group values. Conclusion: All these results show that the application of ACR can cause significant deterioration in reproductive performance of male baby rats.