Özürlü doğum sigortası ve fiyatlandırması
Handicapped baby insurance and its pricing
- Tez No: 182248
- Danışmanlar: PROF.DR. TEKİN SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ürün geliştirme, ürün fiyatlandırması, özürlü doğum sigortası, Product development, product pricing, birth of handicapped babyinsuranceAdvisor : Prof. Dr. M. Tekin SÖZER, Hacettepe University, Department of ActuarialSciences
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, ülkemizdeki sigorta şirketlerinin ürünleri arasında henüz yer almayanÖzürlü Doğum Sigortası ürünü geliştirilmiştir. Hamile bir kadının, gebelikte hiçbiranormal bulgu saptanmamasına rağmen özürlü çoçuk doğurma riskinin var olduğubilinmektedir. Bu riskin var oluşu, özürlü doğum sigortasının gerekliliğinigöstermektedir. Çalışmada, özürlü doğum sigortasının önemi, yapılan çalışmalardanda örnekler alınarak , çeşitli istatistiklerle vurgulanmıştır. Ülkemizde özürlüler ile ilgiliyapılan çalışmaların yetersizliği gösterilmiştir. Özürlü doğum sigortasının hedefpazarı, fiyatlandırma stratejisi, satış varsayımları belirlendikten sonra fiyatlandırmasıiçin gerekli varsayımlar yapılmıştır.Ürün geliştirmek, bir sigorta şirketi açısından, kar arttırımı, rekabet, imaj yaratmaisteği, değişen ekonomik koşullar, talep vb. nedenlerden dolayı önem taşımaktadır.Şirketin oluşturduğu ürün geliştirme ekibi, ürünün özelliklerini belirlemek için gereklipazar araştırmasını yaparak ihtiyaç duyulan verileri toplar. Fiyatlandırmavarsayımlarını belirledikten sonra, gerekli aktüeryal analizleri yaparak ürününsatılabilir bir ürün olup olmadığına karar verir.Özürlü Doğum Sigortası ürününün geliştirilmesi amacıyla; ABD` nin konjenitalanomalilerin ölümlerine ait istatistikler ve 1980 US CSO Erkek Hayat Tablosukullanılarak özürlü doğan bebekler için hayat tablosu oluşturulmuştur. Bu hayattablosu kullanılarak ürünün fiyatlandırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, birth of handicapped baby insurance product, which is unfortunatelynot one of the services provided by the insurance companies in our country, hasbeen proposed. It is very well known that there is a risk of a pregnant woman cangive a birth to a disabled child although no abnormal diagnostic findings has beenavailable before the birth. The existence of such a risk has proved the need for birthof handicapped baby insurance. This study has emphasized the importance of theinsurance for birth anomalies by means of variety of statistics and the help ofillustrations taken form other studies. In addition, it has shown that the studies on thedisabled are inefficient in our country. Therefore, pricing assumptions have beendone after the target market, pricing strategy and sales assumptions have beendetermined.Introducing new products is crutial for insurance companies due to increase in profit,competition with the others, a need for creating a style in business, continuouslychanging economical conditions, customer demands, etc. The product developmentteam of the company collects any data they need to determine the features of a newproduct by market research. After they work on pricing assumptions, they makecurrent analyses to decide whether it is a kind of product that can be sold easily.The statistics on death by congenital anomalies in the USA and 1980 US CSO malemortality table are used to form a new mortality table for the infants born withdisabilities for the purpose of birth of handicapped baby insurance productdevelopment. This table is taken into account for birth of handicapped babyinsurance product pricing.