Ion sorption properties of hexacyclene and lead ionophore modified polymers
Hekzasiklen ve kurşun iyonofor ile modifiye edilmiş polimerlerin iyon tutma özellikleri
  1. Tez No: 182256
  2. Yazar: MÜBERRA ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hekzasiklen, 2-(hidroksimetil)-15-taç-5, ön-deriştirme, gerikazanım, hidrojel, matriks uzaklaştırma, atomik absorpsiyon spektrometresi, Hexacyclene, 2-(hydroxymethyl)-15-crown-5, pre-concentration, recovery, hydrogel, matrix elimination, atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sunulan bu tezde, kurşun iyonofor (2-hidroksimetil-15-taç-5) ile modifiye edilenhidrojeller (poli(NHMMA-15-taç-5) düşük miktardaki kurşun iyonlarının ayrılması,deriştirilmesi ve tayini için seçici bir sorbent olarak sentezlenmiştir, bundan başkadüşük miktarda altın içeren maddelerden spesifik olarak altının geri kazanımı içinpoli(NHMMA-hekzasiklen) hidrojelleri üretilmiştir. Hidrojeller radyasyon60polimerizasyonu tekniği ile Co-gama kaynağı kullanılarak sentezlenmiş,ışınlama dozuna ve pH'a bağlı olarak hidrojellerin şişme oranları tayin edilmiştir.Hidrojellerin karakterizasyonu için FT-IR spektrumları incelenmiştir. Başlangıçmetal iyonu derişiminin, pH'ın ve adsorpsiyon denge zamanının hidrojellerinadsorpsiyon özelliklerine olan etkileri GF-AAS kullanılarak gözden geçirilmiştir.Poli(NHMMA-hekzasiklen) hidrojellerinin altın iyonu kapasitesinin düşük pH'dayüksek olduğu ve pH 1.0'de maximum değere ulaştığı tespit edilmiştir. Hidrojellerinasidik ortamda altın iyonları için adsorpsiyon kapasitesi 1138 mg/g, ayrıcaadsorpsiyon denge zamanı da 10 saat olarak bulunmuştur. Desorpsiyon maddesiolarak 3 M HCl içinde 0,8 M tiyoüre çözeltisi kullanılarak geri kazanım en az 91.7%olarak elde edilmiştir.Poli(NHMMA-15-taç-5) hydrojelleri her pH'da kurşun iyonlarına karşı yüksekseçimlilik göstermektedir ve adsorpsiyon kapasitesi pH 6.0'da 594 mg/g olarakbulunmuştur. Adsorplanan kurşun iyonları için en iyi desorpsiyon maddesi 3 MHNO3 çözeltisidir. Adsorpsiyon-desorpsiyon işlemleri hidrojellerin en az 5 defalıkkullanım için uygunluğunu göstermiştir.Her iki hidrojel değişik çözeltiler için kullanılmış ve bulunan yöntemlerin çok iyiçalıştığı görülmüştür. Metotların doğruluğunu tasdik etmek, onların pratikuygulamalar için verimli olduğunu göstermiştir. Diğer metal iyonlarının matriksetkileri yok edilmiş, altın ve kurşun iyonlarının geri kazanımı ve deriştirilmesitamamen yerine getirilmiştir.iii
Özet (Çeviri)
In this submitted thesis, lead ionophore (2-hydroxymethyl-15-crown-5) modifiedhydrogels (poly(NHMMA-15-crown-5) were synthesized as a specific sorbent forseparation, pre-concentration and determination of trace amounts of Pb(II) ions,further more poly(NHMMA-hexacyclene) hydrogels were produced for the specificgold recovery from the samples containing trace amount of gold. Hydrogels wereproduced by radiation polymerization technique using 60Co-gamma source, relatedto the irradiation dose and pH, swelling ratios of the hydrogels were determined.For the structural characterization of hydrogels, FT-IR spectra were investigated.The effect of pH, initial concentration and adsorption equilibrium time on theadsorption properties of hyrogels was examined by GF-AAS.It was observed that gold ion adsorption capacity of the poly(NHMMA-hexacyclene) hydrogels was high at low pH?s and reached a maximum value at pH1.0. Adsorption capacity of the hydrogels for gold ions in acidic media was about1138 mg/g dry hydrogels and also adsorption equilibrium time was found as 10 h.At least 91.7% recovery was examined using 0.8 M thiourea in 3M HCl solution asa desorption agent.Poly(NHMMA-15-crown-5) hydrogels showed high selectivity to lead ions at everypH?s and adsorption capacity at pH 6.0 was found to be 594 mg/g dry hydrogels.The best desorption agent for the adsorbed lead ions was 3.0 M HNO3 solution.Adsorption-desorption cycles showed that the feasibility of repeated use was atleast 5 times for the hydrogels.Both of the hydrogels were used for different sample solutions and found thatdiscovered methods worked very well. Validity of the methods showed thatmethods were efficient for the practical applications. Matrix effects of the othermetal ions were eliminated; recovery and pre-concentration of Pb(II) and Au(III)ions were performed perfectly.i