Ulusal ve uluslararası doğa koruma kriterleri ve Natura 2000
National and international nature protection criteria and Natura 2000
- Tez No: 201551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY AYAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Peyzaj Mimarlığı, Çevre Mühendisliği, Geography, Landscape Architecture, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğa, doğa koruma, biyolojik çesitlilik, Natura 2000, doğa koruma kriterleri, Türkiye ulusal programında doğa koruma, AB'nde doğa koruma, Nature, nature protection, nature conservation, biological diversity, Natura 2000, nature conservation criteria, nature conservation on Turkey?s national programme, nature conservation in EU
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Doğa koruma, insan, hayvan ve bitkilerin yasam esaslarının ve varlıklarının dengeli bir yapı içinde güvence altına alınması amacıyla doğal çevrenin ve öğelerinin genis kapsamlı olarak korunmasıdır. Dünya nüfusunun hızlı artısı ve sanayi devrimi sonrasında artan çevre sorunları biyolojik çesitlilik kaybını ve doğal alanlar ile doğal kaynaklar üzerindeki tüketim baskısını artırmıs, doğanın korunması öncelikli bir gereklilik olarak doğmustur. Doğal sistemlerin ve içinde barındırdığı varlıkların (flora ve faunanın) fiziksel sınırlarının belirgin olmamasından dolayı doğayı korumak için gerçeklestirilecek eylemlerde sınır ötesi bütüncül bir yaklasımın benimsenmesi gerektiği ortaya çıkmıstır. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde ilerleyen bir ülke olarak Türkiye'nin, Avrupa Birliği politikalarını içsellestirmesi gerekmektedir. AB'nin doğa koruma politikası olan Natura 2000 bu nedenle Türkiye için büyük önem tasımaktadır. Bu arastırmada, Türkiye'nin, AB doğa koruma politikasına uyumlu hale getirmesi gereken ulusal doğa koruma kriterlerine iliskin mevcut durumun ve sorunların ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, uluslararası koruma kriterleri ayrıntılı olarak incelenmis, ardından Türkiye'deki doğa koruma ölçütlerine iliskin mevcut durum ortaya konmustur. AB'ne üyelik sürecinde doğa koruma konusunda yapılması gerekenlerin daha iyi anlasılması için Natura 2000'e iliskin bilgiler aktarılmıs ve Türkiye'nin bu bağlamda bulunduğu noktaya değinilmistir. Sonuç ve öneriler kısmında ise genel bir değerlendirmenin ardından ulusal doğa koruma kriterlerinde saptanan sorunlara iliskin bir sonuç tablosu üretilmis ve bu sorunların giderilmesi için öneriler getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Protection of nature is conserving natural environment and it?s components in a wide-ranging scale aiming to secure the balance of life sources and beings of men, animals and plants. The rapid increase of world population and environmental problems after the industrial revolution caused a big consumption pressure on natural areas and natural resources and raised the loss of biological diversity. Thereby, protecting nature became a priority necessity. Due to the vagueness of physical boundaries of natural systems and the assets it shelters (flora and fauna), a cross-border holistic approach in nature protection acitivities was embraced. As a country which is proceeding in the European Union membership process, Turkey has to internalize EU policies. On this account, Natura 2000 which is nature conservation policy of the EU, is a great matter for Turkey. The aim of this research is to display the present condition and problems of national nature protection criteria which has to be amenable with EU nature protection law. For this purpose, international criteria for nature protection has been examined in detail, then the state of play for Turkey about nature protection criteria has been presented. Information about Natura 2000 and where Turkey stands in this context has been given for a better understanding of what needs to be done about nature conservation in the EU membership process. In the conclusions and suggestions part of the research, a general overview and a problems chart for national natural protection criteria has been submitted and suggestions to overcome these problems were proposed.