Maddenin iç yapısına yolculuk ünitesinin öğretiminde yapılandırıcı yaklaşımın etkisi
The effect of constructivist approach to the teaching of the unit 'journey to the inner structure of matter'
  1. Tez No: 182352
  2. Yazar: GANİ TAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN SEÇKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırıcı yaklaşım, geleneksel yaklaşım, maddenin içyapısı, Constructivist Teaching, Traditional Teaching, Inner Structure OfMatter
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapılandırıcı yaklaşımın ilköğretim ikinci kademeöğrencilerinin maddenin iç yapısına yolculuk ünitesinde yer alan konuları ve ilgilikavramları anlamalarına etkisi olup olmadığını araştırmak ve aynı zamandayapılandırıcı yaklaşımı geleneksel öğretim yaklaşımı ile karşılaştırmaktır.Araştırmanın örneklemi Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Nazım Akcan lköğretimOkulunda 7.sınıfta okuyan 105 öğrenciden oluşmaktadır. Maddenin iç yapısınayolculuk ünitesinden hazırlanan çoktan seçmeli testlerin güvenirlik ve geçerlilikhesapları için 150 öğrenci ile çalışılmıştır.Araştırma deneysel yöntemlerle gerçekleştirilmiş olup, deney ve kontrol gurubuilköğretim 7.sınıfta okuyan öğrencilerden eşit bölünmek koşuluyla random olarakseçilmiştir.Araştırmanın uygulamasını yapmadan önce öğrencilerin hazır bulunuşluklarını testetmek için ?Maddenin ç Yapısına Yolculuk? ünitesi her gruba daha öncedengüvenirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılan ön testler uygulanmıştır. Gelenekselyaklaşımın uygulandığı gruba düz anlatım yöntemi uygulanmış. Yapılandırıcıyaklaşımı kullanarak ders işlenen grup ise gerekli eğitim öğretim ortamıhazırlanarak, öğrenilmesi gerekenlerin beyin fırtınası ile belirlenmesine olanaktanınmıştır. Bu yöntem hedefin belirlenmesinde öğrenci görüşlerine yer vermeyeolanak tanımıştır. Daha sonra deney grubu küçük gruplara bölünerek işbirlikçiyaklaşımın uygulanabilmesi sağlanmış, konular gruplara paylaştırılmıştır. Konuyadikkat çekmek için çeşitli asetatlar ve görsel materyaller hazırlanarak gösterilmiştir.Ayrıca çeşitli simülasyonlar ile internet ortamında öğrencilere uygulamalaryaptırılmıştır. Grupta herkes birbirinin öğrenmesinden sorumlu tutulmuştur.Böylece bir grup çalışması ve işbirliği oluşturulmuştur. Verilen süre içindeöğrencilere müdahale etmeden öğrendiklerini kendilerinin yapılandırmasıbeklenmiştir. Konu ile ilgili bilgileri daha iyi pekiştirmeleri için çeşitli araştırmakonuları ve okuma parçaları verilmiş. Ders sonunda drama oyunlarına yer verilereköğrencilerin öğrenmelerinin kontrolünü pekiştirmelerine ve eğlenereköğrenmelerine katkı sağlamıştır. Uygulama sonrasında konu ile ilgili son testyapılmıştır.Yapılan çalışma sonrasında yapılandırıcı yaklaşımın öğrenci başarısındaistatistiksel olarak anlamlı artış olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study is to investigate if there is an effect of constructivistapproach on the learning of the primary school students during the unit ?journey tothe Inner Structure of the Matter?, and to compare constructivist approach andtraditional teaching methods.The study group of this investigation consists 105 students who are in the 7thgrade in Nazım Akcan lköğretim Okulu. 150 students took place for the validityand reliability calculations of the multiple-choice tests on the unit ?journey to theinner structure of the matter?.The investigation is based on experimental methods. Experimental and controlgroups were choosen randomly from the 7th grade students who were divided intwo groups.To test the students? readiness before the application of the investigation, bothgroups were given a test which has validity and reliability calculations. The testwas on ?Journey to the Inner Structure of the Matter? unit. One of the groups wasapplied straight teaching method as a traditional method. The other group, whichwas applied constructivist approach, had an appropriate environment for learning,and they determined the subjects to be learned by the help of ?brain storm?. Withthis method, students? opinions were given importance in determining the goals ofthe lesson. Then, the experimental group was divided into smaller groups to applycooperative approach. The subjects were distributed to these small groups.Different kinds of visual materials were prepared to take the students? attention.And the students used some simulations in internet environment. Everybody wasresponsible for one of their friends? learning. So that, they carried out a group workand cooperation. During the given time, the students were supposed to structurethe learning materials without any interference. Different investigation topics andreading materials were given to the students to consolidate the subjects. At theend of the lesson, dramma took place. So that, they learned while they wereentertaining. After the application, a final test on the subject was given.A meaningful statistical increase is seen in the student?s success as a result ofthis study.