Öğretmenlerin internet kullanımları
Teachers' internet usage
- Tez No: 182353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDES ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, öğretimde İnternet kullanımı, teknolojik yeniliklerinkullanımını kolaylaştırıcı koşullar, Internet, instructional Internet use, conditions that facilitate theimplementation of technological innovations
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin, öğretim amaçlı İnternet kullanım durumları veteknolojik bir yenilik olarak İnternetin öğretimde kullanımını etkileyen koşullarınokullardaki durumuna ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma, kuramsal olarak Ely'nin teknolojik yeniliklerin uygulanmasını kolaylaştırıcıkoşullarına dayandırılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin öğretim amaçlıİnternet kullanım durumları, Ely'nin teknolojik yeniliklerin uygulanmasını kolaylaştırıcıkoşulları hakkındaki öğretmen görüşleri ve öğretmenlerin öğretim amaçlı İnternetkullanım düzeylerine göre koşullar hakkındaki görüşlerinin durumu incelenmiştir.Araştırmada İnterneti öğretim amaçlı sık kullanan öğretmenlerin oranı %37,22 vekısmen kullanan öğretmenlerin oranı %40,38 olarak bulunmuştur. Sınıf öğretmenleri,teknolojik yeniliklerin uygulanmasını kolaylaştırıcı koşulların farklı düzeylerde mevcutolduğunu düşünmektedir. Farklı öğretim amaçlı İnternet kullanım düzeylerindekiöğretmenlerin bilgi ve beceri, kaynaklar, zaman, ödül ve özendirici, katılım, kararlılıkkoşulları hakkındaki görüşleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Mevcut durumdanmemnuniyetsizlik koşulu için farklı öğretim amaçlı İnternet kullanım düzeylerindekiöğretmen görüşleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to examine the elementary teachers? Internet use forinstructional purposes and their opinions about the state of the coditions that facilitatethe use of Internet as a technological innovation for instructional purposes in schools.This research is based-on Ely?s conditions that facilitate the implementation oftechnological innovations. In this study elementary teachers? instructional Internetuse, their opinions about the state of Ely?s conditions that facilitate theimplementation of technological innovations and differences in their opinions aboutthe conditions according to their level of Internet use were examined.It was found that 37.22% of the teachers use Internet for instructional purposesfrequently and 40.38% of the teachers occasionally. Teachers? opinions about theconditions showed that conditions that facilitate the implementation of technologicalinnovations exist at different levels. There was significant difference in opinions aboutthe knowledge and skills, resources, time, rewards and incentives, participation andcommitment among teachers with different level of Internet use. There was nosignificant difference in opinions about the dissatisfaction with the status quocondition among teachers with different level of Internet use.