Analitik ağ süreci ile ticari kredi taleplerinin değerlendirilmesi
Corporate credit request evaluation by analiytic network process
- Tez No: 182359
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Analitik Ağ Süreci (AAS), kredi değerlendirmesi, finansalanaliz, kredi derecelendirme, Analytic Network Process, credit request evaluation, financialanalysis, credit rating
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada değişik sektörlerde faaliyet gösteren ticari firmaların kredibaşvurularını daha sağlıklı bir şekilde değerlendirmek için Analitik Ağ Süreci(AAS) kullanılarak yeni bir kredi değerlendirme modeli geliştirilmiştir.Günümüz bankacılığında firmaların kredibilitesinin belirlenmesinde geniş birkullanım alanına sahip olan mali (nicel) veriler ile nitel verilerin biriliktedeğerlendirildiği ve genel bir kredi skoru ile sonucun ifade edildiği bir modeloluşturulmuştur.Bu çalışmada bir bankanın kredi değerlendirme sürecinde farklı sektörlerdefaaliyet gösteren ve kredi talebinde bulunan firmalara ait sekiz temelkategorideki (kısa vadeli borç ödeme gücü, borçlanma yapısı, karlılık yapısı,sektör durumu, firma moralitesi, ortaklar ve yönetim yapısı, finansal yetenek,satış ve pazarlama yeteneği) veriler kullanılarak AAS ile genel bir kredi skorubulunmuştur. Bulunan bu kredi skoru ile kredi değerlendirmesi yapan kişiye,değerlendirme işlemini hızlı, doğru ve gerçekçi bir şekilde yapmasınayardımcı olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to effectively evaluate the loan application of the firms operating invarious sectors, in this work a new model has been developed by usingAnalytic Network Process. In today?s banking financial data as quantity andsubjective data of the firm plays great role in credibility of the firm. This studyhas created a model, which takes in to account the both data and presentsthe result with a general credit scoring.In this study, as a credit evaluation process of a bank, a general credit scoringresult obtained by using ANP applied for a firm which operates in varioussectors by using firm?s data in eight categories such as short term debtpayment ability, debt structure, profitability, sector situation, firm?s ethicalapproach, partners and senior management, financial strength, sales andmarketing power. This model will benefit greatly the loan officer to evaluatethe applications realistically, correctly and timely in line with the scoring.