İniş sistemleri ve uçak üstü performanslarının analizi
The performance analysis of the landing systems and on-aircraft antennas
  1. Tez No: 182358
  2. Yazar: EVREN SÖĞÜTLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik Kırınım, Eliptik Silindir, Uçak Üstü Anten, Uçakİniş, Geometrical Diffraction, Elliptic Cylinder, On-Aircraft Antenna, Aircraft Landing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, geometrik kırınım kuramı kullanılarak, eliptik silindirüzerinde bulunan elektromanyetik alan kaynağı tarafından yapılan ışımanın,eliptik silindir yüzey üzerinde aldığı yol hesaplanarak, silindir yüzeyinden tekrarışıması çözümlenmiştir. Çözümleme yapılırken, eliptik silindir ve kırınım teorisineözel tanımlamalar yapılmış ve bu tanımlamalar formülleriyle açıklanmıştır. Genelolarak, uçak gövdesi kesiti eliptik silindir olarak kabul edilmiş olup, böylece uçaküstü anten örüntüleri hesaplanmıştır. Bu örüntüler yazılan MATLAB programıyardımıyla, görselleştirilmiştir. Uçak üzerine yerleştirilecek anten sistemleriningeometrik kırınım kuramı yardımıyla, gövde üzerinde yerleştirilebileceği en etkinbölge araştırılmıştır.Silindir dışındaki bir kaynaktan yayılan düzlemsel dalga ve silindir etkileşimihesaplanmış ve MATLAB programı yardımıyla incelenmiştir. Elde edilensonuçlar, iniş sistemlerinde kullanılan antenler ve uçak gövdesi etkileşimininmodellenmesinde kullanılarak, uçakların piste hassas yaklaşma anındakarşılaşabilecekleri tehditler, MATLAB için arayüz olarak hazırlanan bir yazılımolan SUPERNEC yardımıyla modellenmiştir. Elde edilen sonuçlardan yolaçıkılarak, bu tehditlere karşı uygulanabilecek bir karşı yöntem bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, radiation of the electromagnetic source on an elliptic cylinder hasbeen solved by using geometrical theory of diffraction. The reradiation of thesurface wave and the path followed of this wave have been determined. For thispurpose, some special definitions have been used for the elliptic cylinder and thegeometrical theory of diffraction. In the analysis, the aircraft fuselage cross-section has been modelled as an elliptic cylinder, then on-aircraft antennapatterns have been calculated(this patterns have been visualized by usingMATLAB) and the most effective location of the antenna system on aircraft, hasbeen investigated.The interaction between the plane wave radiation from an external source andcylinder has been investigated(by using MATLAB software). The obtainedresults, have been used to determine interaction between landing antennasystems and aircraft fuselage modelled by cylinder cross section. Some threatsfor the precision approach during aircraft landing has been modelled by using theSUPERNEC software which is an interface software for MATLAB.