Türkiye' deki ticari bankalar ile katılım bankalarının performaslarının AAS ve VIKOR yöntemleri ile karşılaştırmalı analizi
AAS and VIK method and comparative analysis of the performance of commercial banks with participation bank in Turkey
- Tez No: 443606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Ticari Bankalar, Katılım Bankaları, Analitik Ağ Süreci, VIKOR Yöntemi, Performance Evaluation, Commercial Banks, Interest Free Banks, Analytic Network Process, VIKOR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bankalar, finansal ve ekonomik sistem içinde son derece büyük öneme sahip aracı kuruluşlardır.Bankacılık sektörünün performansının değerlendirilmesi, rekabet açısından gereklilik olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türk bankacılık sisteminde faaliyet gösteren ticari bankalar ve katılım bankalarının 2012-2014 yılları arasında finansal performanslarının Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri kullanılarak değerlendirilmesidir. İlk olarak kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesi amacıyla Analitik Ağ Süreci (AAS) yöntemi kullanılmıştır. Bankaların performans değerlendirmesinde ana kriterlerden sermaye yeterliliği oranları, alt kriterden (özkaynaklar/kredi+piyasa+ operasyonel riski için gerekli sermaye yükümlülüğü) oranının en fazla öneme sahip olduğu ortaya çıkmıştır. İkinci aşamada bankalarVIKOR yöntemi kullanılarak finansal performanslarına göre sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Banks are financial institutions an extremely important tool in the financial and economic system. The evaluation of the performance of the banking sector has been required in terms of competition. The aim of the study is to evaluate the financial performance in the period of 2012-2014 for commercial banks and participation banks operating in the Turkish banking system by the Multi-Criteria Decision Making methods. Firstly, in the study, Analytic Network Process (AAS) method was used to determine the weights of the criteria. Bank capital adequacy of the main criteria ratios of the sub-criteria (equity / credit + market + operational risk capital requirement needed to) ratios are foundedto have maximum importance in the evaluation of the performance. In the second stage,the banks were ranked according to their financial performance using the VIKOR method.