Klinik materyallerden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında metisilin ve vankomisin dirençliliklerinin araştırılması
Investigation of meticillin and vancomycin resistance in Staphylococcus aureus strains isolated from clinical material
  1. Tez No: 182444
  2. Yazar: ELİFE GAYE AKINER KÖSE
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. IŞIL SEYİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA, MRKNS, Antibiyotik Duyarlılığı, Antibiyotipleme, Hastaneenfeksiyonları, MRSA, MRKNS, Antibiotic susceptibility, Antibiotype, Nosocomialenfections
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Staphylococcus aureus, sistemik ve lokal hastalıklara neden olabilen, uzun yıllardanberi bilinen önemli patojenlerden biridir. Metisilin dirençli Staphylococcus aureus(MRSA) ise dünya çapında büyük bir problem olan hastane enfeksiyonlarının önemlietkenlerinden biridir. Antibiyotiklerin uzun süredir kullanımı ile birlikte, bumikroorganizma, önemli direnç mekanizmaları geliştirmiştir. Tedavisi oldukça zor vemaliyetlidir. Bu nedenle MRSA'ların doğru teşhisi, enfeksiyonların kontrol altındatutulması ve hastane ortamında yayılımının önlenmesi son derece önemlidir.Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim veAraştırma Hastanesi'nden Kasım 2005 - Mart 2006 tarihleri arasında toplam 218hastaya ait ve Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve AraştırmaHastanesi'nden Aralık 2005 - Mayıs 2006 tarihleri arasında toplam 214 hastaya aitçeşitli klinik materyallerden izole edilen stafilokok örnekleri toplandı. Stafilokoklarınbaşta Metisilin ve Vankomisin olmak üzere diğer bazı antibiyotiklere karşıduyarlılıkları incelendi. Metisilin direnci Büyük Hastane'de %55, Çocuk Hastanesi'nde%54 olarak saptandı. Stafilokoklarda Vankomisin direncine rastlanmadı, fakat zonçapı daralan 18 örnek tespit edildi. Fenotipik bir yöntem olan antibiyotiplemeyapılarak en yaygın ve en dirençli antibiyotip grupları tespit edildi. Büyük Hastane'de16, Çocuk Hastanesi'nde 18 adet antibiyotip saptandı. İki hastane için de en dirençliantibiyotipin %90'nın üzerinde MRKNS'lerden oluştuğu tespit edildi. Ayrıca eldekiveriler istatistiksel olarak değerlendirilerek, Metisilin direncinin çalışmada kullanılandiğer antibiyotiklere karşı gösterilen direnci büyük ölçüde anlamlı şekilde etkilediğisaptandı.
Özet (Çeviri)
Staphylococcus aureus is known to be a pathogen causing systemic and localdiseases for a long time. Methicillin resistant S. aureus (MRSA) is also one of theimportant pathogens causing hospital infections, which is a worldwide problem. Withthe long-term use of antibiotics this microorganism developed important resistancemechanisms. Treatment is extremely difficult and expensive. Therefore it is veryimportant to correctly diagnose these MRSA, control the infections and minimize thespread of infections in hospitals.In this study, staphylococcus samples were isolated from various clinical materialscollected from 218 patients from the Turkish Ministry of Health Ankara DışkapıPediatrics Education and Research Hospital between November 2005 - March 2006,and from 214 patients from the Turkish Ministry of Health Ankara Dışkapı YıldırımBeyazıt Education and Research Hospital between December 2005 - May 2006. Thesusceptibility of staphylococcus primarily to Methicillin and Vancomicin and to someother antibiotics was evaluated. Methicillin resistance was found to be 55% at theAdult Hospital and 54% at the Child Hospital. Vancomycin resistance was notdetermined in staphylococcus samples but 18 samples were determined to reducedin zone diameter. The most spread and resistant antibiotype groups were determinedby antibiotyping, which is a phenotypic method. While 16 antibiotypes weredetermined at the Adult Hospital, 18 were determined at the Child Hospital. The mostresistant antibiotype was the one consisting of MRCNS with a rate more than 90% forboth hospitals. As a result of the statistical evaluation of the data, it was found thatMethicillin resistance significantly affected the resistance to other antibiotics used inthis study.