Niksar koşullarında yama göz aşısıyla çoğaltılan bazı ceviz çeşitlerinin don zararından korunması üzerine bir araştırma
A Research on protection from frost damaged of some walnut varieties obtained with patch budding in the niksar ecological conditions
  1. Tez No: 182470
  2. Yazar: KAYHAN ARGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Walnut, patch budding, budding success ratio, protection from cold
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma, 1999-2001 yıllarında Tokat'ın Niksar lçesinde özel bir fidanlık arazisindeyürütülmüştür. Çalışmada; çeşit olarak Bilecik, Yalova-3, 60 TU1 ve Şebin ceviz çeşitlerinin aşıkalemleri kullanılmış olup, anaç olarak Juglans regia'nın bir yaşlı çöğürleri ve yama göz aşısımetodu uygulanmıştır. Yapılan aşılar, bir kış boyunca YPT + esnek plastik, APT + esnek plastik,YPT, APT, açıkta esnek plastik ve açıkta korumasız (kontrol) uygulamalarına tabi tutularak soğukzararından etkilenme durumları incelenmiştir. Çalışmada; aşı tutma oranı, aşının yapıldığı yıldakisürme oranı, tutan aşıların ikinci yıl baharda sürme oranları, aynı yıl süren aşıların kış ve ilkbahardonlarından zararlanma oranları, süren aşılarda sürgün boy-çap gelişimi ve fidan kalitesiincelenmiştir.Araştırmada kullanılan dört çeşitte de, aşı tutma oranları yüksek bulunmakla birlikte, % 99,25tutma oranı ile Yalova 3 ve Şebin çeşitleri, 60 TU 1 (% 95,15) ve Bilecik (% 93,33) çeşitlerine görebir miktar daha başarılı bulunmuştur. Aşıları kış soğuklarından korumak amacıyla yapılanuygulamaların, kontrole göre önemli etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Uygulamalar arasında,YPT + esnek plastik ve APT + esnek plastik en etkili uygulamalar olarak belirlenmiştir. Öyle ki,kontrol aşılarında sürme oranı % 35,73 olarak gerçekleşirken, YPT + esnek plastik ve APT + esnekplastik uygulamalarında bu değer sırasıyla %92,53 ve %91,97 olarak gerçekleşmiştir.Anahtar Kelimeler : Ceviz, yama göz aşısı, aşı başarı oranı, soğuktan koruma,
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a private nursery field in Niksar county of Tokat during 1999-2001. In the research, the scions of Bilecik, Yalova 3, 60 TU 1 and Şebin walnut varieties wereused. These scions were grafted on one year old walnut seedlings by using patch budding method.The grafting region was wrapped by either polyethylene or left unwrapped. Both treatment plantswhich were wrapped or not were kept in high plastic tunnel, low plastic tunnel or kept in open fieldto evaluate the effect of tunnels and polyethylene on resistance of cold damage. The successfulbudding ratio, the ratios of budding sprouted at the same year, the ratios of successful buddingsprouted at the second year, the ratios of cold damage from winter and spring cold of buddingsprouted at the same year, the growth of shoot diameter and length at the budding sprouted andsapling quality were also determined.Although budding success were high in all four cultivars, the highest budding success wereobtained from Yalova 3 and Şebin cultivars with 99,25% success compared 60 TU 1 (95, 15%) andBilecik (93,33%). It was also determined that all treatments were effective on protection of buddingagainst winter frosts compared to controls. Among the treatments, High Plastic Tunnel + wrappingwith polyethylene and Low Plastic Tunnel + wrapping with polyethylene gave best results. So that,bud burst from buddings which were wrapped with polyethylene were 92,53% in High PlasticTunnel and 91,97% in Low Plastic Tunnel, where, this was only 35,73% in control treatment.