Çoklu hızlı kod bölmeli çoklu erişim sistemlerinin performansı
Performance of multi rate code division multiple access systems
- Tez No: 182545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KUCUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YE-KBÇE, ÇEK, BEGGEK, QS-CDMA, AWGN, MAI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tezin ilk bölümünde, tek hızlı bir yaklaşık eşzamanlı kod bölmeli çoklu erişimsisteminin beyaz Gauss gürültüsü eklenen kanal için hata olasılığı ifadesi eldeedilmiş ve ortogonal kodlar için performans analizi yapılmıştır. Kullanılan ortogonalkodlar Hadamard ve Gold kodları olarak seçilmiş ve Hadamard kodunun Goldkoduna oranla daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca tek hızlı sisteminrastgele kodlar için analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre rastgele kodyaklaşımının gerçekçi bir yaklaşım olmadığı yorumu yapılmıştır.İkinci bölümde ise çoklu hızlı bir kod bölmeli çoklu erişim sisteminineşzamansız durum için performans analizi yapılmıştır. Hata olasılığı formülleribasitlik olması için rastgele kod varsayımı altında elde edilmiştir. Sonuç olarak iseiki hızlı ve üç hızlı sistem senaryoları ele alınmış ve performans eğrileri verilmiştir.Bu eğrilerden yola çıkılarak, deterministik kodlar için de bir performans tahminiyapılabilir.Üçüncü bölümde ise çoklu hızlı bir kod bölmeli çoklu erişim sisteminin özelbir durumu olan iki hızlı sistemin ortogonal ve rastgele kodlar için analiziyapılmıştır. Elde edilen sonuçlar çoklu erişim karışımının nasıl azaltılacağı hakkındabir fikir vermektedir. Ayrıca Hadamard matrisinden düşük karşı-ilişki değerlikodların seçilmesiyle performansın iyileştiği de gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the first part, we obtained bit error rate formula of single rate quasisynchronous code division multiple access system for additive white Gaussian noisechannels and performed an analysis for orthogonal codes. We chose the orthogonalgodes as Hadamard and orthogonal Gold and saw that Hadamard codes exhibit abetter performance than orthogonal Gold codes. In addition we performed ananalysis for random codes. From the results we see that random code approach is notrealistic.In the second part, we analyzed the performance of a multi-rate Code DivisionMultiple Access system for asynchronous case. For the simplicity we performed thisanalysis for random codes. Two and three rates systems are concerned. Aperformance estimation could be made via this systems.In the third part, we performed the same performance analysis for a two ratequasi synchronous code division multiple access system as a special case. Theobtained results give an idea to us how to decrease multiple access interference. Inaddition it is shown that the preformance will be greater by choosing the lower cross-correlation codes from Hadamard code set.