Bridged bibenzimidazolium bromides and their applications to coupling reactions
Köprülü bibenzimidazolyum bromürler ve eşleşme reaksiyonlarındaki uygulamaları
- Tez No: 182590
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-Diazoller, benzimidazolium salts, catalytic activities, 3-Diazoles, benzimidazolium salts, catalytic activities
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez köprülü bibenzimidazolyum bromürlerle (I ve II) ilgilidir ve üçkısımdan olu maktadır. lk kısım 1,3-diazollere ait temel bilgiler, önemi vekullanılımları hakkında kısa bir derlemedir. kinci kısımda deneysel verilerayrıntılı bir biçimde açıklanmı tır. Üçüncü kısım köprülübibenzimidazolyum tuzlarının sentezi, yapı aydınlatılması ve e le me(Suzuki ve Heck) tepkimelerindeki katalitik aktivitelerinin incelenmesinikapsamaktadır. Bu çalı mada seri halinde mono- ve di- köprülübibenzimdazolyum tuzları (I ve II) sentezlenmi tir.YY HH HHY=Y' Simetrik katyonik siklofanXX XX NN NN2Br-+- ++ +2BrY Y' Simetrik olmayan katyonikNXNX NN XXH H siklofanY'RRX= H, CH3I IIR= -CH2CH2OCH3, -CH2C6H2(CH3)3,(7-14); (21-28) (29-34)-CH2C6H(CH3)4, -CH2C6(CH3)5,Y/Y' =BrBrBr BrI ve II' nin yapı aydınlatılmasından sonra (IR, 1H NMR ve 13C NMR)tüm tuzların Pd(OAc)2 varlı ında (Suzuki ve Heck) e le metepkimelerindeki katalitik aktiviteleri ara tırılmı tır. En iyi katalitik aktiviteI' de (R=-CH2CH2OCH3) gözlenmi tir.
Özet (Çeviri)
This thesis is related with bridged bibenzimidazolium bromides (I veII) and consist of three parts. The first part is a concise review about 1,3-diazoles and their importance and use. In part two the experimental detailswere explained. Part three covers the synthesis, characterisation, andcatalytic activities of bridged bibenzimidazolium salts. In this study, seriesof mono- and di-bridged bibenzimidazolium bromides (I and II) wereprepared.YY HH HHY=Y' Symmetric cationicXX XX NN NNcyclophane2Br-+2Br - ++ +Y Y' Unsymmetric cationicNXNX NN XXH H cyclophaneY'RRX= H, CH3I IIR= -CH2CH2OCH3, -CH2C6H2(CH3)3,(7-14); (21-28) (29-34)-CH2C6H(CH3)4, -CH2C6(CH3)5,Y/Y' =BrBrBr BrAfter characterisation of I and II by spectroscopic methods (IR, 1H13NMR and C NMR), catalytic activities of all the related salts in thepresence of Pd(OAc)2 for Suzuki and Heck reactions were examined. Thebest catalytic activity was observed for I (R=-CH2CH2OCH3)