Alüminyum alaşımlarının gaz altı kaynağında koruyucu gaz karışımlarının nüfuziyet ile diğer kaynak dikişi özelliklerine etkisi
The affect of shielding gas mixtures on penetration and weld beam parameters under shielding gas welding of aluminum alloys
  1. Tez No: 182638
  2. Yazar: ALPER ÖZDİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Shielding Gas, Aluminum Alloys
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüz imalat sektöründe konstrüksiyonlarda hafiflik önemli bir sınırlayıcı faktör olarakyerini almaya başlamıştır. Özellikle otomotiv endüstrisinde üreticiler çok daha hafif , dahaekonomik , konforlu ve güvenli araçlar sağlamaya yönelik araştırmalar yapmaktadırlar. Buyüzden alüminyum gibi hafif malzemelerin kullanımı artmaktadır.Alüminyum kullanımının artması insanları en iyi üretim metotlarını bulmaya itmiştir.Buaraştırmanın amacı TIG kaynağında koruyucu gaz karışımlarının Alüminyum alaşımlarınaetkisine yöneliktir. 5005 Alüminyum alaşımı birçok araştırmacı tarafından tavsiye edilen TIGkaynak yöntemi ile kaynatılmıştır. Sırasıyla üç değişik gaz karışımı saf Argon , %67 Argon -%33 Helyum ve %33 Argon - %67 Helyum kullanılmıştır. Argon ve Helyumun gaz karışımoranları ile oynayarak TIG kaynağı ile kaynak dikişinin mekanik ve fiziksel özellikleriincelenmiştir. Numuneler mekanik olarak (gerilim ve mikro sertlik analizleri) ve fizikselolarak ( makro ve mikro yapı) Türkiye'nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri olanTUB TAK`da analiz edilmişlerdir.Helyum miktarının artması ile kaynak yatağı , çekme gerilmesi ve penetrasyonun artışı veArgon miktarının artışı ile görülen mikro sertlik artışı araştırmanın önemli sonuçlarıdır.Sonuçlar dünyaca kabul edilen araştırmalara benzerlik göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Koruyucu Gaz , Alüminyum Alaşımları , TIG KaynağıJUR :1. Prof. Dr. Selahattin YUMURTACI (Danışman) Kabul Tarihi: 15.09.20062. Prof. Nurullah GÜLTEK N Sayfa Sayısı: 823. Prof. Dr. Adem BAKKALOĞLUviii
Özet (Çeviri)
For Daily Production Industry lightness in constructions has started to take part as a majorconstraint. Especially in automotive industry producers make investigations for lighter, moreeconomic, comfortable and secure vehicles. That?s why usage of light materials likealuminum has increased.Increasing usage of aluminum urge people to find best production methods. This article is areport on the affect of shielding gas mixtures on Aluminum alloys in TIG welding. 5005Aluminum Alloy welded with TIG welding method which is advised by many investigators.Three different types of gas mixtures pure Argon, 67% Argon - 33% Helium and 33% Argon- 67% Helium were used respectively. By manipulating ratio of gas mixtures of Argon andHelium in TIG welding method mechanical and physical property of weld beam wasinvestigated. Samples were analyzed mechanically (stress analyses, micro hardness analyses)and physically (micro and macro structures) in one of the leading investigation center ofTurkey, TUBITAK.The increase of weld bead, penetration and tensile stress with increasing Helium ratio andmicro hardness with increasing Argon ratio is major outputs of the investigation. Results weresimilar to worldwide accepted researches.