Ahşap lamine teknelerin yapısal analizi
Structural analysis of lamineted wooden vessels
  1. Tez No: 182653
  2. Yazar: YUSUF METİN TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminasyon, Düğüm Noktası, Lamination, Node
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde bir çok tipte tekneler yapılmakta olup bunlar konstrüksiyon, yapım malzemesi,form vb. açıdan farklılıklar göstermektedir. Geçmişten günümüze süre gelen ve yaygın olarakkullanılan tekne tiplerine rastlamak mümkündür. Bu tekne tiplerine ait yapısal boyutlandırmaformülleri ve kuralları mevcuttur. Ancak farklı tipte teknelerin imalatı söz konusu olduğundateknenin yapısal boyutlandırması için dayanıklılığının ispatlanması gerekir.Bu çalışmamızda lamine teknelerin yapısal analizi incelenmiştir. Analizi yapılan tekne tipiklasik tekne tipinden daha farklı bir konstrüksiyon yapısına sahiptir. Teknemizin yapısınıkısaca açıklamak gerekirse, postalarımız omurgadan güverteye kadar uzanmak yerine boyunabir eleman olan sintine stringerine kadar uzanmaktadır. Yani postaların sintine stringeri ilekemere atkısı arasında herhangi bir eleman bulunmamakta olup sadece dış kaplamabulunmaktadır. Bu tip bir teknenin imalatı ve klaslanması söz konusu olduğunda bununyapısal olarak gerekli mukavemete sahip olduğunun ispatlanması gerekmekte ve bu noktadasonlu elemanlar yöntemi ile hesaplamalar devreye girmektedir. Tekne yapım malzemesiolarak kullanılan ahşap, yapısal olarak demir, kurşun vb. malzemelerden daha farklı olupherhangi bir sonlu elemanlar programında modellenmesi ve sonuca ulaşılması zordur. Fakatteknemizin lamine sistem ile yapılmış olması bunu kolaylaştırmaktadır. Çünkü lamine edilmişahşap doğal ahşaba göre daha homojen mekanik özelliklere sahiptir. Teknelerin lamine sistemile yapılmasındaki bir diğer neden de budur.Tezde amaçlanan klaslama kuruluşlarında olmayan bu yapısal tipteki teknelere ait kurallarıntemelini oluşturacak bir araştırma yapmaktır. Ancak klas kuruluşlarında bulunan bu tipampirik formüllerin elde edilmesi için çok sayıda tekne formu kullanılarak gerçekleştirilmesigerekir. Bunun teorik olarak oluşturulması kadar pratik olarak da desteklenmesi gerekir.Bu tezde elimizdeki tekne ANSYS programında modellenerek gerekli analizler yapılmış vesonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today lots of ships of different kinds are constructed and these ships differ from each other byconstruction, material and form etc. There are some types of ships of an old constructionmethod. For these ships there are some construction formulas and rules. But in case differentships are constructed strength must be proved in order to decide the dimension of the parts.In the following study structural analyses of the hulls made of laminated wood are searchedthorougly. These kind of hulls have some differences from the classic type of hulls. Theframes are from the center keel to the bilge stringer. It means there is just the shell coatingbetween the bilge stringer and the beam. In these kinds of constructions the strength of thesestructures must be proved and the calculations must be done by using finite element method.Wood used in ship building differs from other kinds of materials like steel, iron etc. and isdifficult to model by using such a finite element method. But lamination makes it easier,because laminated wood is more homogeneous than standard wood. This is why the ships areconstructed with laminated wood.The aim of this thesis is to prepare a basic study for ships of this kind that there are no rulesprepared by class societies. But in order to prepare such empirical formulas like class societiesdo, lots of ship hulls of this kind must be analysed. This study must be supported by somepractical data either.In this thesis the hull is modelled by using the program ANSYS and necessary analyses andresults are examined.