Anatoxin-a' nın erkek albino fareler üzerine subakut etkilerinin belirlenmesi
Determination of subacute effects of anatoxin-a on male albino mice
- Tez No: 182768
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNEHİR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mavi -Yeşil Algler (Bakteriler), Anatoxin-a, Toksin, Gentoksisite, Mutajenite, Histopatoloji, Testis, Blue-Green Algae (Bacteria), Toxin, Anatoxin-a, Genotoxicity, Mutagenesis, Histopathology, Testes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Anatoxin-a' nın, erkek fareler üzerindeki subakutetkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda, toksinin invitro bakteri testleriyle mutajenitesi Serratia marcescens mutasyon testi ileortaya konmuştur. Anatoxin-a, Anabaena, Aphonizomenon ve Oscillatoriacinslerine ait türler tarafından üretilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)tarafından Anatoxin-a' nın genotoksik etkisine ilişkin yeterli derecedeçalışmalar bulunmadığı bildirilmiştir.Toksinin 3 farklı konsantrasyonu (50 µg/ kg, 100 µg/ kg ve 150 µg/kg) ve kontrol grubu (0.1 ml serum fizyolojik / fare) ile birlikte toplam 4 grupoluşturulmuştur. Her gün aynı saatte, farelere intraperitonal olarak toksinenjekte edilmiştir. Deneme süresi sonunda, farelerden kan, beyin, böbrek vetestis örnekleri alınmıştır. Yapılan biyokimyasal, histolojik ve mikroskobikincelemeler sonucunda; uygulanan toksinin kan biyokimyasalparametrelerinde belirgin bir değişim gözlenmemekle birlikte, 150 µg/ kguygulanan grupta glikoz değerinde anlamlı bir değişim olduğu görülmüştür.Testislerde yapılan histopatolojik incelemelerde ise; tubuli seminifericontorti' lerde doz artışına bağlı olarak şekil bozukluğu, intersitisyumda yeryer bağ dokusu kalınlaşmaları, defektif tubul, spermatojenik hücre serilerindedejenerasyon ve buna bağlı hücre kayıpları, bazal lamina ve intercellularayrışma, piknotik nükleus, germ hücre kaybına rastlanmıştır. Ayrıca; caudaepididimis ağırlıklarında doza bağlı olarak azalma ile birlikte sperm sayısındabelirgin azalmalar kaydedilmiştir. Bakteri mutajenite testinde ise; Anatoxin-a' nın konsantrasyona bağlı olarak Serratia marcescens' in üremesi üzerineHVIbakterisidal bir etki oluşturduğu ve 100 µg/ L ve üzeri konsantrasyonlarda isemutajenik olduğu saptanmıştır.Uygulanan anatoxin-a adlı maddenin üreme sistemi üzerine toksiketkisi, ayrıca genotoksik ve mutajenik etkisi ortaya konmuştur. Sonuçta buçalışma ile anatoxin-a' nın toksisitesine ait değerli bilgiler bulunmuştur. Buve buna benzer çalışmalar neticesinde anatoksin-a maddesi hem tıpta hem deeczacılıkta daha fazla kullanım alanı bulacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to find out subacute effects of anatoxin-a onthe male mice. Also in our study we try to find the mutagenity of toxin byone of the in vitro bacteria tests that called ?Serratia marcescens MutationTest?. Anatoxin-a is produced by Anabaena, Aphonizomenon andOscillatoria species. World Health Organisation (WHO) declared that thereis not sufficient informations about genotoxicity of anatoxin-a. .Three different concentration of the toxin (50 µg/ kg, 100 µg/ kg and150 µg/ kg) and one control group (0.1 ml physiological water / mouse) isdesigned for the experiment. Everyday periodically intraperitonal injection isadministrated to the mice. At the end of experiment, blood, brain, kidneysand testes samples are taken. In biochemical, histological and microscobicexaminations we find out that, there is no signifficant changes in bloodparameters except glycose level. It was different in 150 µg/ kg dose groupaccording to control group. The histopathological findings in testes are, intubuli seminifer contorties according to increasing doses there weredegenerations in shape, thickness in connective tissue in some area ofintersitisium, defective tubul, degenerations in spermatogenetic cell lines andbecause of this cell losts, basal lamina and intercellular disassociation,picnotic nucleus, germ cell losts. Also, in cauda epididymes as increasingdoses there is signifficant decreases in weights and sperms count. In bacteriamutagenity test, depend on concentrations, anatoxin-a has a affects on growthof Serratia marcescens like bacterisidal chemicals and mutagenic effects atHthe 100 µg/ L and above dose levels.VIIIWe can conclude that, anatoxin-a has a toxic effects on reproductivesystem also has a genotoxic and mutagenic characters.