CMS'de skuark bozunumlarının araştırılması
Investigation of squark decays in CMS
- Tez No: 182769
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SAİM SELVİ, YRD. DOÇ. DR. KEREM CANKOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standart Model Ötesi, Süpersimetri, CMS, Skuark, Nötralino, Kara Madde, Beyond Standard Model, Supersymmetry, CMS, Squark, Neutralino, Dark Matter
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında amaç, Standart Model Ötesi yeni fiziğiaçıklayan ve en yaygın olarak kabul edilen modellerden birisi olan~ ~süpersimetri modelindeki q â q + Ï 0 bozunum kanalının CMS1detektöründe gözlenebilirlik koşullarının belirlenmesidir. Bu amaçdoğrultusunda MC simülasyonu yöntemi ile üretilmiş olan skuarkparçacıklarının CMS detektör simülasyonunda yarattığı sinyallerincelenerek, detektördeki bir jet ve kayıp enerji son durumununStandart Modelden gelen ardalan sinyalinden ayıklanması üzerineçalışılmıştır. Bulunan bu sonuçlar, Süpersimetrik modelinöngördüğü parçacıkların araştırılmasına yönelik olarak, 2007'debaşlayacak olan CMS deneyinden elde edilecek verilerin nasılişleneceğine dair ipuçları vermektedir.
Özet (Çeviri)
The Supersymmetry is one of the most commonly agreedmodel that explains Beyond the Standard Model. The goal inthis thesis is to determine the observing conditions of~ ~q â q + Ï10 decay channel in CMS detector.Aimed to this goal, signal of the Squark particles thatcreated by MC simulation method are investigated with CMSdetector simulation program. One jet and missing energy signalare picked from the background of Standard Model.The results obtained, aiming the investigation of particlespredicted by Supersymmetric model, give clues how to analyzethe data we will have when the CMS experiment begin in 2007.