Mobil çizge öğrenme sistemi gerçekleştirimi
Implementation of a mobile graph learning system
  1. Tez No: 182770
  2. Yazar: BİROL ÇİLOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çizge teorisi, çizge algoritmaları, mobilöğrenme, mobil uygulamalar, PDA, Graph theory, graph algorithms, mobile learning, mobile applications, PDA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez kapsamında çizge teorisinin eğitiminde kullanılmak üzeregeliştirilen MOGRAPH adındaki bir mobil uygulama tanıtılmaktadır.Aynı zamanda bu uygulamanın masaüstü sistemlerde çalışan bir sürümüde bulunmaktadır.Öğrenciler MOGRAPH'ı kullanarak çizgeler çizebilmekte, dahaönceden oluşturdukları çizgeleri yeniden biçimlendirebilmekte,yarattıkları yönsüz/yönlü, ağırlıksız/ağırlıklı çizgeler üzerinde DFS(Depth First Search - Derinlik Öncelikli Arama), BFS (Breadth FirstSearch - Genişlik Öncelikli Arama), Dijkstra'nın En Kısa Yol Bulma,Euler Yol/Devre (Path/Circuit), Hamilton Yol/Devre (Path/Circuit) veÇizge Renklendirme (Graph Coloring) algoritmalarını çalıştırabilmekteve bilgi düzeylerini test etmek amacıyla küçük sınavlar olabilmektedirler.Geliştirilen tez uygulaması Ayrık Yapılar dersi kapsamındagönüllü öğrencilerden oluşan bir test grubu tarafından denenmiştir.Gönüllü öğrencilere daha sonra bir anket düzenlenmiş ve sonuçlaröğrencilerin en az %79'unun MOGRAPH paketinin eğitici içeriklerinibeğendiğini ve ders kapsamında önümüzdeki yıllarda kullanılmasınınfaydalı olacağını düşündüklerini göstermiştir. Ayrıca, MOGRAPHkullanımının test grubundaki öğrencilerin notlarına olumlu yönde etkiettiği istatistiksel olarak ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a mobile application called MOGRAPH which isdeveloped for being used at the education of graph theory is presented. Adesktop version of this application is also included.By using MOGRAPH, students can draw graphs, edit previouslyformed graphs, apply Depth First Search (DFS), Breadth First Search(BFS), Dijkstra?s Shortest Path, Euler Path/Circuit, HamiltonPath/Circuit and Graph Coloring algorithms on the undirected/directed,unweighted/weighted graphs created by them and take a quiz to test theirknowledge.The thesis application is tested as a part of the DiscreteMathematics course by a test group consisted of voluntary students. Aquestionnaire is taken by the volunteers and the results show that, at least79% of the students have liked the educational features of theMOGRAPH package and have found it beneficial to be used in the nextyears. Besides, the positive effect of MOGRAPH usage on the grades ofthe students in test group has been proven statistically.