Gövde boru tipi ısı değiştiricilerin bilgisayar destekli tasarımı
Design of shell and tube type heat exchanger with computer programming
  1. Tez No: 182782
  2. Yazar: SUZAN TEKİN BESTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZBALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: değiştiricileri, Optimum bilgisayar tasarım, Isıl hesaplar, Heat exchanger, Tube and shell heat exchanger, optimum programming for heat exchanger, heat determinations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Ülkemizde ısı değiştiricileri çoğunlukla tasarım gerçekleştirebilenbilgisayar programları ile değil, tecrübeye dayanarak imal edilmektedir.Uygulamalarda, küçük kapasiteli bir ısı değiştiricisinin kullanılmasıendüstriyel bir sistemin çalışma verimini fazlasıyla düşüreceği gibi,gerekenden daha büyük bir ısı değiştiricisinin kullanımı da ilk yatırımmaliyetlerini arttıracaktır.Bu çalışmada öncelikle ısı değiştiricileri ile ilgili genel bilgilerverilmiş, daha sonra tüm deneysel ve matematiksel uygulamalar gövde-borutipi ısı değiştiricileri için yapılmıştır. Uygulamaların başında; basit bir ısıdeğiştiricisi imal edilmiş ve bu ısı değiştiricisinin performans analiziniyapmak için bir dizi deney gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, uygunmatematiksel denklikleri kapsayan bilgisayar tasarım programı sonuçları ilekarşılaştırılmıştır. Bilgisayar tasarımı yapılırken Delphi 7.0 programlamadili esas alınmıştır. Gövde-boru tipi ısı değiştiricisinin tasarımı için; boyut,IIfiziksel özellikler ve ısıl sonuçlar olmak üzere üç ana konuda deneyselçalışmalarla doğruluğu ispatlanmış bir bilgisayar tasarım programı eldeedilmiştir. Tasarım programı sonucları ile deney sonuçları karşılaştırılmış veçizelge oluşturulmuştur.Bu çizelgedeki değerler arasında; sıcak akışkan çıkışsıcaklığında en yüksek %3.11 sapma görülmüştür. Daha sonra ε-Ntuyöntemi ile deney değerleri kullanılarak çıkış sıcaklığı tahminlemeleriyapılmış ve bu değerlerle , program ve deney sonuçları da ayrıca bir çizelgede karşılaştırılmıştır.Isı değiştiricisi, Gövde-boru tipi ısı
Özet (Çeviri)
In our country , heat exchangers mostly are designed with test notwith computer programming. In applications; the yield of industrial systemsis decreased when used heat exchanger that is small capacity. And the costof first investment is increased when used heat exchanger that is highcapacity.This project is consist of general data about heat exchangers and allexperimental, mathematical determination for tube and shell heatexchangers. t was produced simple tube and shell heat exchanger. Thisexchanger was tested with water . The results of tests are compared withcomputer programming. The Delphi 7.0 was used when softwared computerprogramming. This programming was confirmed with results of tests foroptimum design and dimensions , physical peculiarites and heatdeterminations.