Batık plak dalgakıranların dalga enerjisi dönüşüm sistemi olarak kullanılması üzerine deneysel bir araştırma
An experimental research on the use of submerged plate breakwaters as a wave energy converter system
- Tez No: 182781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, dalga enerjisi, temiz enerji, yenilenebilirenerji, batık plaka, dönüşüm sistemleri, dalga sönümü, Energy, wave energy, clean energy, renewable energy, submerged plate, converter conversion systems, wave height reduction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Dünyadaki enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan çeşitliaraştırmalar içinde yer alan dalga enerjisinden yararlanılması alternatifigünümüz koşullarında her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.Dalgaların kıyı ve kıyı yapılarına olan olumsuz etkilerini azaltmakiçin yapılan dalgakıran tiplerinden biri olan batık plak dalgakıranların,dalga enerjisi dönüşüm sistemi olarak kullanılması üzerine yapılan budeneysel çalışma kapsamında;a. Büyük enerji kaynağı olan dalgaya ait teoriler ile dalga enerjisive dalga enerjisi potansiyeli,b. Dalga enerjisinden elektrik üretilmesi amacıyla tasarlanan dalgaenerjisi dönüşüm sistemleri ve elde edilen bu enerjinin iletimi vedepolanması,c. Batık plak dalgakıranların dalga sönümünün incelenerek dalgaenerjisi dönüşüm sistemi olarak kullanılması,d. Batık bir plakanın altında oluşan ters akım olayının incelenmesive yapılan modelleme ile laboratuarda dalga kanalında plaka altında hızölçümlerinin alınması,e. Batık plaka ile taban arasındaki açıklığın üçgen levha vedikdörtgen levhalarla değişik yüksekliklerde azaltılarak bu levhatiplerinin ve açıklığın azaltılmasının plaka altındaki ters akım hızınaetkileri konuları incelenerek deneysel çalışma sonucu elde edilensonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As part of the research stream that focuses on alternative energysources, the use of wave energy is gaining importance day by day. Thisstudy focuses in particular on the submerged plate breakwaters that arebuilt to reduce the negative impacts of waves on coasts and coastalstructures and explores the potential use of submerged plate breakwatersas a wave energy converter system. The following issues are investigatedand interpreted within the scope of this experimental work:a. Theories on wave as a major source of energy; wave energy andwave energy potential,b. Wave energy converter systems designed to produce electricityfrom wave energy; transfer and storage of wave energy,c. Investigation of the wave height reduction of submerged platebreakwaters and the use of submerged plate breakwaters as a waveenergy converter system,d. Investigation of the pulsating flow against the direction of wavepropagation beneath a submerged plate and modeling the velocity ofwaves in wave channels under laboratory conditions,e. Reduction of the opening between submerged plate and sea basewith triangular and rectangular plates in varying heights; and themeasurement of the impacts of these changes on the pulsating flowvelocities beneath the plate.