Bilgisayar sistemlerinde parola güvenliği üzerine bir araştırma
An investigation of password security in computer systems
  1. Tez No: 182785
  2. Yazar: İLKER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: zayıf parola, parola kırma, öncül parola denetimi, karar ağaçları, weak password, password cracking, proactive passwordchecking, decision trees
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde, bilgisayar sistemlerinde kullanılan parola seçim eğilimleriaraştırılmış ve zayıf parolaların sistemlerde kullanımının engellenmesiamacıyla kullanılan öncül parola denetim yöntemleri incelenmiştir.Türk kullanıcılara ait gerçek parolalar şifrelendikten sonrakırılmaya çalışılarak ve parolalar üzerinde istatiksel incelemeleryapılarak kullanıcı eğilimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, kararağacı modeli yönteminin kullanıldığı öncül bir parola denetimyazılımının (Hyppocrates) Türkçe parolalar için kullanılabilmesiamacıyla, eldeki bu parolalar ile çeşitli deneyler yapılmıştır.Belirlenen kullanıcı eğilimleri sunulmuş ve karar ağacı modelikullanan öncül parola denetimi yazılımlarının, Türkçe parolalarındenetlenmesinde etkin kullanılabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, password choice tendencies of users are investigatedand proactive password checking methods used for rejecting weakpassword candidates are examined.It is investigated to determine user password tendencies by crackingthe encrypted passwords, and by studying the statistical properties onplaintext passwords of Turkish users. Furthermore, to be able to checkTurkish passwords with a proactive password checker (Hyppocrates)implemented on decision trees model, various experiments are carriedout on real Turkish passwords.In this thesis, the user tendencies obtained for gathered passwordsare presented. Also, some suggestions for effective checking of Turkishpasswords with proactive password checkers based on decision trees areoffered.