Kadastral paftaların yenilenmesi
The renewal of cadastral maps
- Tez No: 182810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, Paftaların Yenilenmesi, Yenileme Kanunu, Cadastre, The Renewal of Cadastral Maps, Renewal Law
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye'de kadastro çalışmaları, devlet tarafından sistematik olarak ve resen yapılmakta vekadastrodan sonra zeminde meydana gelen değişikliklerin, ilgililerin talebi halinde kadastropaftasına ve siciline yansıtılması öngörülmektedir. Zeminde fiilen gerçekleştirilen sınırdeğişiklikleri, yeni inşa edilen yapı ve tesisler, yeni açılan yollar vb. değişiklikler ilgilileritarafından talep edilmedikçe, kadastral paftasına yansıtılamamaktadır. Ayrıca, günümüzdekullanılan eski kadastral paftalar, zamanla gelişen teknoloji karşısında teknik yönden yetersizkalmakta, uygulama kabiliyetini yitirmektedir. İlerleyen zamanla birlikte; gerek paftalar vegerekse pafta altlığı olan orijinal belgeler; yıpranma, yırtılma ya da kaybolma gibi nedenlerle,yararlanılamaz duruma gelmektedir. Bu ve benzer nedenlerle zaman içerisinde zemin-kadastro haritası ilişkisi bozulmuş ve haritalar zemini yansıtmamaya başlamıştır.Kadastro yaşayan ve devamlılık gerektiren bir hizmettir. Kadastro çalışmaları sonucundaüretilmiş olan tapulama ve kadastro paftaları, geçen zaman içinde teknik nedenlerle olduğugibi, toplumun sosyo-ekonomik yapısına bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.Güncelliğini yitirmiş kadastro paftalarının günün koşullarına ve teknolojisine uygun halegetirilmesi ya da başka bir deyişle yenilenmesi, bir gereklilik şeklinde ortaya çıkmaktadır.Bu itibarla, güncelliğini yitirmiş ve teknik olarak yetersiz olan kadastral paftalar ile belgelerinyenilenmesi için, 2859 sayılı ?Tapulama ve Kadastro Paftalarının Yenilenmesi HakkındaKanun? çıkartılmış ve bu yasa ile söz konusu paftaların, bugünün tekniğine uygun vekullanılabilir hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu yasaya göre, teknik sebeplerle yetersiz kalan,uygulama niteliğini kaybeden, eksikliği görülen, zemindeki sınırları gerçeğe uygun şekildegöstermediği tespit edilen, en az bir ada ya da mevkii bazında paftalar yenilenebilmektedir.Türkiye'de uzunca bir süredir devam etmekte olan kadastro çalışmalarının tamamlanamamışolması, geçmişte üretilmiş kadastral paftaların 2/3'nün günümüz teknolojilerine uygunbiçimde yenilenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu itibarla, önümüzdeki dönemde daha dagüncel bir olgu olarak karşımıza çıkacak olan ve mahiyeti itibarıyla bu ihtiyacın bulunduğupaftalardaki tüm mülkiyet hakkı sahiplerini ilgilendiren ?kadastral paftaların yenilenmesi?konusunun, detaylı bir şekilde irdelenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, cadastral issues are dealt with in a systematic way by the state. The changesoccurring on the ground are to be put into the cadastral records and into the map, in case thereis a request coming from the people concerned. Border changes on the ground, such as, newlybuilt constructions and facilities, recently constructed roads and such similar changes can notbe reflected on the cadastral map unless requested by the people concerned. Moreover, the oldcadastral maps that are still being used today have been becoming technically insufficient inthe face of developing technology over time and are losing their ability to implement thesenew and much needed technologies successfully. In time, both maps and original documentsused to create the maps become unserviceable because of the reasons like abrasion, ripping orgetting lost. Because of such reasons and other similar ones, in time, the relationship betweenthe cadastral map and the ground has become spoiled and maps have started to not trulyreflect the ground.Cadastre is a living service that requires continuity. The cadastral and title deed mapsproduced through the works of the cadastre, in time, have changed depending on the socio-economic structure of the society, as well as for technical reasons. The outdated cadastralmaps should be updated according to the conditions of ongoing time and technology or inother words, the renewal of these has become necessary.With these considerations, law number 2859, ?The Renewal of Title Deeds and CadastralMaps,? has been created and this law has aimed to make maps more suitable to today?stechniques and more serviceable. According to this law, at least one block or locational basedmaps that are insufficient because of technical reasons, unserviceable, incomplete or ones thatdo not show ground borders, according to the original records, can be renewed.The unfinished cadastral studies that have been going on in Turkey for quite a long time hascreated the need for a renewal of 2/3 of the cadastral maps according to current technologies.Therefore, studying ?renewal of cadastral maps,? which in time, will be a more currentconcept for us and concerns all the landlords who have shares in these areas, has become aneed.